Hordozók és birkózók

Irán a napokban lelőtt egy pilóta nélküli amerikai felderítő repülőgépet. Ezt egy iráni képviselő állította, amerikai részről nem erősítették meg a hírt.

A Predator típusú robotrepülőgépeket egy Las Vegas közelében lévő támaszpontról irányítják, és rutinszerűen vetik be őket az iraki-iráni határon, illetve Afganisztán fölött. A növekvő katonai feszültséget az is jelzi, hogy a térségbe vezényelték a Stennis repülőgép-hordozót. A Nimitz osztályba tartozó, atommeghajtású hajó legénysége mintegy ötezer fő, fedélzetén több mint nyolcvan harci repülőgép állomásozik. Nagyjából egy hónap múlva érkezik az öbölbe, ahol csatlakozik az Eisenhower repülőgép-hordozóhoz. Az iraki háború kezdeti időszaka óta ez lesz az első alkalom, hogy a térségben két amerikai repülőgép-hordozó állomásozik majd.

A NATO főtitkárával való tárgyalást követően Robert Gates amerikai védelmi miniszter hétfőn arról beszélt, hogy Irán azt hiszi, az USA túlságosan is lekötötte erőit Irakban, és most övék a kezdeményezés lehetősége.

Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter elismerte, hogy Moszkva légvédelmi rakétákat szállított Iránnak. A Tor-M1 típusú fegyver egyszerre 48 célpontot képes követni, és közülük kettőt megtámadni, maximum hat kilométeres magasságban.

Az amerikai külügyminisztert kedden a kuvaiti emír szólította fel az Iránnal és Szíriával való párbeszédre. Condoleezza Rice a múlt héten a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán azzal indokolta az elutasítást, hogy az Irakban nyújtandó segítségért Szíria Libanonban, Irán pedig az atomprogram terén kérne engedményeket, és ez elfogadhatatlan.

Nemzeti viseletbe öltözött iráni lányok köszöntötték Bandar Abbasz repülőterén az amerikai birkózóválogatottat. A sportolók egy pénteken kezdődő nemzetközi versenyen vesznek részt - ám az iráni sajtó ennek nem tulajdonít politikai jelentőséget.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.