A Fideszben új irányvonalon gondolkodnak

A Fideszben új irányvonal kidolgozása indult meg - erről Stumpf István politológus, Tőkéczki László történész és Elek István közíró beszélt szerda este a közszolgálati rádióban a Magyar Nemzetben hétfőn megjelent publicisztikával kapcsolatban.

A Schmidt Mária ante portas? címmel a Magyar Nemzet véleményrovatában megjelent írás szerint "A milliárdos vagyonú üzletasszony nyilvánosan és nem nyilvános körben tett megnyilatkozásai egyértelműsítik, hogy elégedetlen a jobboldal spirituális vezetőjével".

A cikk szerzője szerint az új jobboldali párt megalakításának időzítése "nem lehet véletlen: a tavaszi Fidesz-kongresszust biztosan megzavarná". Schmidt Mária az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében valótlan megállapításokat tartalmazó és kérdéseket felvető írásnak nevezte a napilap hétfői cikkét.

 "Természetesen senki nem gondolja azt, hogy a Magyar Nemzetben megjelenhet egy ilyen horderejű cikk, anélkül, hogy Orbán Viktor valamilyen tudomással ne bírna róla" - hangsúlyozta a Magyar Rádió Krónikája Háttér című műsorában Stumpf István. A politológus ugyanakkor "durva, penetráns" támadásnak és "olcsó bolsevik trükknek" minősítette a hétfői cikket Schmidt Mária ellen.

Szerinte a publicisztika célja a figyelemelterelés. Egyrészt a Fideszen belül zajló értelmes vitáról, másrészt a kormány rossz teljesítményétől vonja el a figyelmet - tette hozzá. Stumpf István rámutatott ugyanakkor, hogy Schmidt Máriának jelentős szerepe volt az elmúlt időszakban a párt jövőjéről szóló vitákban.

 Elek István, aki az Orbán-kormány főtanácsadója volt, "revolver-újságírásnak" tartja az esetet, szerinte a cikk alaptalan állításokra támaszkodik, az információkat valószínűleg nem is akarta ellenőrizni a szerző. A közíró ugyanakkor úgy látja, hogy a Fideszben a májusi tisztújító kongresszus előtt "szükségszerű fű alatti játékok" zajlanak.

Tőkéczki László arra a kérdésre, hogy hogyan jelenhet meg egy ehhez hasonló publicisztika a Magyar Nemzetben, elmondta: "hogyha valaki idézőjelben nagyon rátapint valamilyen éppen aktuális politikai összefüggésekre, akkor nyugodtan az utcáról is be lehet kerülni. Az másik kérdés, hogy ilyen kényes ügyekben általában szokták ellenőrizni a szerzőt". A napilapban gyakran publikáló történész arra is rámutatott: a mostani eset "nagy ingyenreklám" a Magyar Nemzetnek.

Elek István szerint egy kritikus, önkritikus változás indult meg a Fideszben a tavaszi országgyűlési választásokat követően. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor is önkritikát gyakorolt-e, a közíró azt válaszolta: sokkal kevesebbet, mint amennyit indokoltnak tartana.

Stumpf István szerint Orbán Viktor spirituális vezetővé vált, ugyanakkor a politizálást és a szavazók összetartását nem lehet sokáig spirituális szinten végrehajtani. A Fidesz megyei vezetői ezt már felismerték és innen adódnak a feszültségek a párton belül - mutatott rá a politológus. "Ha Orbán Viktor nem változtat, akkor a folyamatok el fognak menni mellette. Azt gondolom, hogy a helyi vezetők abban lesznek érdekeltek, hogy egy sokkal hatékonyabb, szakszerűbb, a kormány alternatíváját kínáló politikát valósítsanak meg" - tette hozzá Stumpf István.

Tőkéczki László arról szólva, hogy hónapok óta zajlanak "bizonyos folyamatok" a Fideszben, azt mondta: "Komolyan felvethető, hogy vajon ez a felállás, vagy ez a személyi összefüggésrendszer a leghatékonyabb-e. És ha ez felvetődik, akkor természetes módon bizonyos csoportok megmozdulnak".
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.