Magyar halott Irakban

Egy magyar biztonsági őr is életét vesztette szerdán Bagdad nyugati részén egy civil szervezet konvoja elleni támadásban, amely összesen négy halálos áldozatot követelt.

Az őrök az URG (Unity Resources Group) nevű, nemzetközi biztonsági magáncég alkalmazásában álltak, mely az amerikai kongresszus alapítványa által finanszírozott Nemzeti Demokratikus Intézet (NDI) védelmét látja el. Leslie Campbell, az NDI közel-keleti regionális igazgatója szerint a fegyveres rajtaütésben az URG egy magyar, egy horvát és egy iraki állampolgárságú biztonsági őre, valamint az NDI egy amerikai női alkalmazottja vesztette életét.

Campbell szerint eddig csak két holttestet sikerült megtalálni, s azt nem közölte, hogy mely állampolgárokét.

Egy névtelenséget kérő biztonsági forrás szerint a rajtaütés szerda délelőtt történt Jarmuk negyedben, és állítása szerint a támadásban hat iraki őr halt meg.

Ugyanezen biztonsági forrás szerint a fegyveresek háztetőkről vették kereszttűz alá a konvojt, amelyben több gépkocsi kigyulladt, a benne ülők pedig szénné égtek. A támadók hosszú perceken át tartották gépfegyvertűz alatt a járműoszlopot - mondta a forrás.

Ezen értesülés szerint a támadók tűz alá vették a nemzetközi biztonsági cég - erősítésként a helyszínre érkező - második konvoját is, de e támadásnak nem voltak áldozatai.

A rajtaütés akkor történt, amikor a konvoj kihajtott a legjelentősebb iraki szunnita párt, az Iszlám Párt bagdadi székházából.Korábban Irakban két magyar állampolgár vesztette életét: Varga-Balázs Péter, a ToiFor nevű szolgáltató cég alkalmazottja, valamint Nagy Richárd szakaszvezető.

A külügyi tárca egyelőre nem tud részleteket arról a szerdai bagdadi támadásról, amelynek következtében a jelentések szerint egy magyar biztonsági őr is életét veszítette - mondta Polgár Viktor külügyi szóvivő az MTI-nek.

URG (Unity Resources Group) és Nemzeti Demokratikus Intézet (NDI)

Az NDI működési keretét az amerikai kongresszus által létrehozott Nemzeti Demokrácia Alapítvány biztosítja. A nonprofit szervezet a demokrácia erősítésén és kiterjesztésén munkálkodik világszerte. Civil szervezeteknek és politikai pártoknak nyújt segítséget a demokratikus értékek előmozdítására és az ezen a téren szerzett tapasztalatok átadására. Az NDI a világ minden részében együttműködik a demokrácia híveivel a politikai és civil szervezetek megalakításában, a választások tisztaságának megőrzésében, és polgárok részvételének elősegítésében, a kormányok nyitottá tételében és elszámolhatósága megteremtése érdekében.

Az NDI tanácsadói segítségével Magyarországon már 1989-ben bekapcsolódott az akkor még alakulófélben lévő pártok szervezeti kiépítésének és összehangolásának folyamatába, általában a magyarországi politikai rendszer liberalizálásának előmozdításába. Ténykedése akkor három fő területre terjedt ki: megismertetni a pártokat a parlamenti munkával, a törvényhozási szervezeti keretekkel és eljárási szabályokkal, felkészíteni az önkormányzatokat a városvezetés mesterségére, segíteni a pártoknak szervezeti formáik megerősítésében és a választói bázissal való kommunikálási képességük kifejlesztésében, illetve javításában. Az intézet kizárólag tanácsadási-technikai támogatást nyújt, anyagi hozzájárulások szervezésével nem foglalkozik.

Az URG (Unity Resources Group) nevű nemzetközi biztonsági magáncég - internetes honlapja szerint - nehéz és ellenséges környezetben nyújt védelmet ügyfeleinek működésükhöz. A dubaji székhelyű, 2000-ben létrehozott cég tanácsadói és kiképzői szolgáltatást is nyújt olyan szervezeteknek, amelyek nagyobb projektek kivitelezésében vesznek részt a világ forró pontjain.

Részvétnyilvánítások

A Magyar Köztársaság kormánya részvétét fejezi ki az Irakban életét vesztett magyar állampolgár családjának-közölte Danks Emese kormányszóvivő az MTI-vel szerdán este.

A Fidesz-frakció megdöbbenve értesült arról, hogy ismét életét vesztette egy magyar állampolgár Irakban, a hozzátartozóknak őszinte együttérzését fejezi ki - közölte az MTI-vel Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője szerdán este.


(MTI/AFP/NSZ)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.