Ismét terjednek a bandaháborúk Los Angelesben

Ismét terjed a bandaháborús bűnözés Los Angelesben; legutóbb egy 14 éves kislányt lőttek le a fekete és spanyolajkú alvilági csoportok értelmetlen, "szemet szemért" harcában - számolt be a The New York Times szerdán.

A 14 éves fekete bőrű Cheryl Green egy "latino" banda bosszúakciójának lett az áldozata néhány napja, miután az előző héten egy fekete csapat lőtt le hidegvérrel egy spanyolajkú bevándorlót ugyanabban a városrészben.

Tavalyelőtt 14 százalékkal emelkedett a faji és etnikai alapon szerveződő alvilági bandákhoz köthető bűncselekmények száma a 3,8 milliós kaliforniai városban. Az "angyalok városában" mindenki emlékszik az 1965-ös vagy az 1992-es nagy lázongásokra.

Bár a faji-etnikai alapú bűncselekmények száma az 1990-es évek közepén és a 2001-es terrortámadásokat követően tetőzött, az utóbbi 1-2 évben megint több bűneset történt. Ha a 2005-ös faji és etnikai bűncselekményekhez hozzászámítják a vallási és szexuális indíttatású bűneseteket is, akkor már 34 százalékos növekedésről lehet beszélni (a 2006-os adatok még nem ismertek).

A vegyes lakosságon belüli ellentétek a szegénynegyedekben éleződnek ki, főleg ott, ahol a népesség összetétele változik. Ez többnyire a latino bevándorlók arányának növekedését és a fekete lakosság arányának csökkenését jelenti. Los Angeles egyik legveszélyesebb környékén, a Harbor Gateway negyedben a gyűlöletakciók, öldöklések olyan mértéket öltöttek, hogy a feketék és a latinók elválasztóvonalat húztak egy utca közepén, amelyet véletlenül sem szabad átlépni.

A 14 éves Cheryl a vonal közelében rollerozott, amikor leterítette egy golyó. Antonio Villaraigosa polgármester Robert Muellerrel, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójával egyeztetett arról, hogyan lehetne elfojtani a gyűlöletakciókat. Az FBI egyebek között azt ígérte, együttműködik a helyi hatóságokkal azokon a helyeken, például a San Fernando-völgyben, ahol a legtöbb erőszak történik. Villaraigosa kemény fellépést helyezett kilátásba, azt mondta, nem fognak eltűrni semmilyen bűncselekményt, amelyet a bőrszín motivál. A rendőrség hamarosan körözést ad ki a legveszélyesebb 10-20 banda tagjaira.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.