Muzulmán akció a szlovák egyházpolitika szígorítása ellen

Rövidesen aláírásgyűjtó akciót indítanak a Szlovákiában élő muszlimok annak érdekében, hogy az iszlámot hivatalos vallásként jegyezzék be az országban – nyilatkozta ma a pozsonyi Pravdának Abdulwahab Al-Sbenaty, a pozsonyi petíciós bizottság elnöke.

Elmondása szerint azért határoztak így, mert a jelenlegi kormánykoalíció lényegesen szigorítani akarja a vallási felekezetek és hitközösségek bejegyzéséről rendelkező jogszabályt. Az eddigi törvény szerint ehhez az aktushoz elegendő volt legalább húszezer támogató aláírás, a módosított tervezet viszont ugyanennyi hívő kimutatását követeli meg.

– Szlovákiában azonban jelenleg csupán mintegy ötezer muzulmán él. Többnyire olyan személyek, akik itt szereztek szakképesítést, majd letelepedtek és családot alapítottak. Ezért a hivatalos bejegyzésre csak addig van esélyünk, ameddig a jelenlegi törvény hatályos – közölte az elnök.

A legnagyobb példánszámú pozsonyi politikai napilap úgy tudja, hogy a legvehemensebben Ján Slota kifogásolja az iszlám szlovákiai elismerését. -- A Szlovák Nemzeti Párt ellenzi, hogy az iszlámot nagy dirrel-durral bejegyezzék. Miként azt is, hogy azután egyre több turbános alak szaladgáljon országunkban – szögezte le a pártelnök.

Koalíciós partnerei szerint viszont azért van szükség a törvény szigorítására, mert több csoport visszaél a jelenlegi helyzettel. – A jogszabály alapján ugyanis a hivatalosan bejegyzett szlovákiai vallási felekezetek és hitközségek jogosultak állami támogatásra. Akadnak olyan ügyeskedők nálunk is, akik éppen erre a pénzre ácsingóznak. Államunk évente 900 millió koronával (hozzávetőleg 7 milliárd forintnak megfelelő összeggel – a tud.megj.) támogatja a regisztrált egyházakat. Alapvető társadalmi érdekünk, hogy ezek a pénzek jó kezekbe kerüljenek – érvelt Ján Podmanicky, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) parlamenti képviselője.

(Pozsonyi tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.