Kísérleti bioerőművet építenek a gyöngyösi főiskolán

Fásszárú energianövénnyel fűtött kísérleti bioerőmű építését kezdik meg az idén a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán - tájékoztatta Magda Sándor, az intézmény rektora szerdán az MTI-t.

A 2,5 megawatt teljesítményű 2,5 milliárd forintba kerülő beruházás megvalósítását a Nemzeti Fejlesztési Terv környezetvédelmi operatív programjának, illetve az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapjának segítségével finanszírozza majd az intézmény - közölte Magda Sándor.

A kísérleti erőmű a tervek szerint a gazdálkodási, illetve mezőgazdasági és vidékfejlesztési karokat működtető felsőoktatási intézmény taspusztai tangazdaságának teljes energiaszükségletét fedezi majd 2008-től - tette hozzá a professzor.

A rektor emlékeztetett arra, hogy korábban már 1,3 milliárd forintot nyertek a nemzeti kutatás-fejlesztési alapból egy bioenergetikai tudásközpont létrehozására. Ennek nyomán a technológia hazai referencia-bázisává lépett elő az intézmény; a megindult kutatások eredménye a bioerőmű terve - mondta Magda Sándor. Rámutatott: hogy a magyar vidékfejlesztés fontos eleme lehet a jövőben az energianövények termelése.

A kutatási eredmények szerint országszerte 800 ezer hektáron lehet kifizetődő a fásszárú energianövények termesztése - vélekedett Magda Sándor.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.