Állítanak az "Apokalipszis óráján"

Az elmúlt évekhez képest még veszélyesebbé vált a világ, ezért most szerdán két perccel előrébb viszik a mutatókat az "Apokalipszis óráján", azon a szerkezeten, amely azt mutatja, milyen közel áll az emberiség a teljes pusztuláshoz - írja szerdai számában a Le Soir című belga napilap.

Ezt az órát a hidegháború kezdetén, 1947-ben állította fel egy atomtudósokból álló testület, s azóta is ők kezelik. Az elmúlt hatvan évben kisebb-nagyobb ingadozásokkal folyamatosan éjfél, azaz a teljes pusztulás közelében állt a mutató. A legnagyobb értéket, 23 óra 58 percet 1953-ban mutatta, amikor mind az amerikaiak, mind a  szovjetek bejelentették, hogy rendelkeznek hidrogénbombával. A Szovjetunió felbomlásával és a hidegháború befejeztével az egész világon optimizmus lett úrrá, s ekkor vissza is vitték a mutatókat  23 óra 43 percre. 2002 februárja óta viszont - ezzel reagálva az előző évi amerikai terrormerényletekre - az "Apokalipszis órája" immár 23 óra 53 percet jelez. S most innen ugrik tovább a mutató 23 óra 55 percre.

Az órát kezelő tudósok egy amerikai tudományos szaklap, a Bulletin of Atomic Scientists keretében tevékenykednek.

A Le Soir beszámolója szerint az újság főszerkesztője, Kennette Benedict a mutatók előreállítását azzal indokolta, hogy egyre nő a nyugtalanság egy "második atomkorszak" bekövetkeztének lehetősége miatt. Ezt a korszakot olyan komoly veszélyek jellemeznék, mint Irán és Észak-Korea nukleáris ambíciói, az a tény, hogy Oroszországban és  másutt nem megfelelően ellenőrzik a hasadóanyagokat, hogy még mindig 2000 atomrobbanófej van folyamatos készültségben az amerikai és  orosz hordozóeszközökön, hogy erősödik a terrorizmus, s hogy a klímaváltozások miatt világszerte nő a hajlandóság az atomerőművek számának növelésére, ami viszont fokozhatja a nukleáris fegyverek elterjedésének kockázatát.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.