Kőbányán nem tesznek rendet?

Csütörtökön megint összeül a kőbányai képviselő-testület alpolgármestert választani, de minden jel arra utal, hogy ez ismét nem fog sikerülni neki. Kőbánya önkormányzata eszerint – jogilag – változatlanul működésképtelen marad, de a közigazgatási hivatal vezetője csak január 20. után tudatja, mit tesz a jogsértés ellen.


Kőbánya jogilag működésképtelen, ugyanis az MSZP-nek és az SZDSZ-szel egy platformra keveredett Fidesznek máig sem sikerült megegyeznie az alpolgármesterek személyéről. Az MSZP köti az ebet a karóhoz, hogy az általuk elképzelt két alpolgármester közül egy legyen szocialista, mert ez a verzió, úgymond, legalább némileg tükrözné az októberi szavazati arányokat; mint tavaly év végén hírül adtuk, a bal és a jobboldal nagyjából ugyanannyi voksot kasszírozott be a X. kerületben, a helyi bizottságokban azonban – a Fidesz és az SZDSZ együtt-szavazása eredményeképpen – egyetlen szocialista képviselő sem kapott helyet. A Fidesz viszont azt mondja, azért nem hajlandó megállapodni a szocialistákkal, mert azok (mint anno a bizottsági helyek elosztásakor is) olyan embereket neveztek meg, akiket nem fogadnak el semmilyen vezető beosztásban. Szilárd meggyőződésük ugyanis, hogy elsősorban ezek tehetnek arról, hogy, mint fogalmaznak, a hajdan jómódú Kőbánya most a totális csőd szélén billeg. Három politikusról van szó – Kaszab Csaba, Csicsay Claudius Iván, Novák Gyula –, akik közül kettő neve vetődött fel eddig MSZP-s alpolgármester-jelöltként.

Lapunk információi szerint Verbai Lajos polgármester (MSZP) holnap egy olyan helyi szocialista politikus nevét dobja be az ülésen, akiről úgy tudja, a Fidesz és az SZDSZ is elfogadná. Úgy tájékozódtunk, hogy a jelölt Szász Csaba, korábbi alpolgármester.

Verbai közölte: valóban olyasvalakit nevez meg, akit reményei szerint megszavaznak, azonban azt, hogy ez Szász lesz-e, nem erősítette meg és nem is cáfolta. Kiemelte viszont, hogy legalább egy alpolgármestert mielőbb ki kellene nevezni, mert ha ő valamiért átmenetileg kidől a sorból – mondjuk megbetegszik –, nincs aki döntést hozzon helyette, így például, ha ne adj’ isten valami havária következne be, nem lenne felelős személy, aki a védelmi bizottságot irányíthatná.

A helyi Fidesz-frakció vezetője, Révész Máriusz érdeklődésünkre közölte: Szász Csaba ellen nincs kifogásuk, alkalmasnak tartják a posztra, de ha Verbai csütrörtökön kizárólag az ő megválasztására tesz javaslatot, nem szavazzák meg. A Fidesznek ugyanis az a szilárd álláspontja, hogy a Kőbányán csak akkor lesz rend, ha mindhárom párt ad egy-egy alpolgármestert.

A Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője korábban azt mondta lapunknak, december 31.-ig ad határidőt a működésképtelen képviselő-testületeknek (akkor még három ilyen volt: a Fővárosi Közgyűlés, az újpesti és persze a kőbányai testület; mára csak a kőbányai maradt), hogy rendezzék soraikat, utána megteszi a szükséges jogi lépéseket. A hivatalvezető javasolhatja a parlamentnek a működésképtelen testületek feloszlatását, és új választások kiírását.

Forgács Gábor tegnap emlékeztetett: a fővárosi és a Pest megyei hivatalt összevonták (az új név: Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal). A Pest megyei hivatalnak január 15-ig volt módja megtenni az önkormányzatok elleni törvényességi észrevételeket, ezért a fővárosi határidőt is kitolták 15-éig, az egységesítés jegyében. Forgács – mint az új intézmény megbízott vezetője – közölte, hogy a kőbányai ügyben (ahogy több, hasonló cipőben járó Pest megyei település ügyében) legkorábban január 20. után tudják közzétenni a hivatal álláspontját, ugyanis még tájékozódniuk is kell.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.