Nem lesz semmi a Quaero-ból?

Kudarcba fulladt az amerikai Google és Yahoo internetes keresők európai vetélytársának létrehozását célzó terv, miután Németország egy Párizzsal történt parázs vita miatt visszalépett, ezzel 2 milliárd értékű közös beruházás meghiúsítását - vagy legalábbis kockázatos késedelmét - okozva.

Az „én keresek” latin megfelelője alapján Quaero névre keresztelt projekt megvalósítását 2006 áprilisában kezdeményezte Jacques Chirac francia államfő és Gerhard Schröder akkori német kancellár. A két ország 1-2 milliárd eurót ígért egy speciális képességű, főleg multimédiás keresésekre fókuszáló helyi keresőmotor létrehozását szolgáló munkálatokra. Német és francia cégek, valamint akadémiai intézetek csatlakoztak a Quaero létrehozásával megbízott konzorciumhoz. A projekt Viviane Reding információs társadalomért felelős európai biztos támogatását is élvezte.

A Quaero francia partnerei közt találhattuk a Thomsont, a France Télécomot, a keresőszakértő France Exaleadot, a német társak körében pedig a Siemenst, a Deutsche Telekomot, a SAP-ot, a Fraunhofer Gesellschaftot, a Bertelsmann internetes kereső leányvállalatát, a Lycost, valamint az RWTH Aaachen és a karslruhei egyetemeket.

Biztató kezdet után idén január 2-án a német Gazdasági és Technológiai Minisztérium (BMWi) bejelentette a franciákkal folytatott együttműködés felfüggesztését a Quaero ügyben, egyúttal azt is, hogy a német partnerekkel szerényebb, önálló keresőt hoz létre, amely Thézeusz (a Minotaurosz labirintusából kivezető útra bukkanó athéni király, mitológiai alak) nevét viseli majd - írja az euractiv.com.

A projekt kapcsán az első komoly ellentétek 2006 karácsonya táján kerültek felszínre, amikor Hartmut Schauerte államtitkár bejelentette: „két program lesz: a német Thézeusz és a francia Quaero”. A konfliktust a jelek szerint az váltotta ki, hogy a felek nem értettek egyet abban: a Quaerónak fel kellene-e vennie a versenyt az amerikai Google-lal és a Yahooval.

Jacques Chirac 2007-es prioritásai egyikeként jelölte meg a Quaerót, ő úgy vélte: „választ kell adnunk a Google és a Yahoo kihívására, ezért hozzuk létre az európai keresőmotort, a Quaerót”. A német fél ezzel szemben a kereső algoritmus alapkutatására összpontosított volna, ezt a konzorciumban részt vevő cégek különféle alkalmazásokhoz hasznosíthatták volna. A francia fél a multimédiát helyezte előtérbe, a német pedig a szó-alapú keresést.

Minden korábbi nézeteltérés ellenére Németország visszalépése meglepetést okozott, főleg miután korábban Dagmar Wöhrl, a BMWi államtitkára „különleges fontosságú francia-német útkereső projektként” értékelte a Quaerót. A német gazdasági minisztérium idei költségvetésében 8,6 millió eurót irányoztak elő a Quaero francia-német innovációs projektre, mely összeg az első forrása lett volna a mintegy 2 milliárd eurós összköltségvetésű francia-német beruházásnak.

A német visszavonulás és a projekt átirányítása miatt késlekedés várható a Quaerónak szánt francia állami támogatás brüsszeli jóváhagyásában is. Tekintettel arra, hogy a Google és a Yahoo gyors ütemben fejleszti keresőit, a Quaero hívei attól tartanak: bármely késlekedés, döntő mértékben csökkentheti az európai versenyképességet, különösen a videokeresést területén.

(forrás: euractiv.hu)
 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.