Korrupcióval vádolják az "Olajat élelmiszerért" program egykori igazgatóját

Korrupció miatt vádat emelt egy New York-i bíróság (helyi idő szerint) kedden az ENSZ "olajat élelmiszerért" programjának egykori igazgatója, a ciprusi Benon Szevan ellen.

A vád szerint Szevan 160 ezer dollárt kapott az iraki kormánytól a szintén ciprusi Efráim Nadler közvetítésével, aki ellen ugyancsak vádat emeltek kedden. A 69 éves Benon Szevant a bíróság akár ötven évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatja. A ciprusi diplomata 2005 augusztusában mondott le posztjáról, s hazájába távozott, miután felelősségre vonta őt a program körüli korrupciós ügyek kivizsgálására felállított, Paul Volcker vezetette bizottság.

Amerikai ügyvédje kedden nyilatkozatban utasította vissza a vádakat, alaptalannak minősítve azokat. "Az amerikai igazságszolgáltatás úgy döntött, bűnbakot csinál Szevan úrból, hogy elterelje a figyelmet az amerikaiak iraki kudarcairól" - hangoztatta az ügyvéd. "E vádak semmit sem változtatnak azon a tényen, hogy Szevan úr mindig is az +olajat élelmiszerért+ program és az Egyesült Nemzetek Szervezete érdekében cselekedett" - teszi hozzá az ügyvédi nyilatkozat. Vádlott-társa, Efráim Nadler (aki az ügyben nem érintett Butrosz Butrosz Gáli egykori ENSZ-főtitkár sógora) a vádpontok alapján akár 112 évi börtönbüntetést is kaphat. Az amerikai bíróság mindkettőjük ellen nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki, és kiadatásukat kéri. A perben összesen 14 személy ellen emeltek vádat.

"Az 'olajat élelmiszerért' programot azért hozták létre, hogy emberiességi segélyt nyújtsanak az iraki népnek, és nem azért, hogy a korrupt tisztségviselők aktatáskájában kössön ki" - jelentette ki az ügyben eljáró bíró, Robert Morgenthau. Farhan Haq ENSZ-szóvivő elmondta, hogy Ban Ki Mun főtitkár - aki kedden Washingtonban járt, hogy George Bush amerikai elnökkel és a kongresszus tagjaival találkozzon - "elmondta: a világszervezet, ahogy eddig, a továbbiakban is együtt kíván működni a hatóságokkal a Volcker-jelentés következtetéseinek levonásában".

Ban megerősítette az ENSZ elkötelezettségét a tekintetben is, hogy tiszteletben kívánja tartani "a legmagasabb etikai normákat" - tette hozzá a szóvivő. Az "olajat élelmiszerért" programot 1996 és 2003 között működtette az ENSZ, hogy Szaddám Huszein iraki diktátor rezsimje a világszervezet által korlátozott és ellenőrzött olajeladások bevételeiből meghatározott termékeket - elsősorban élelmiszert, gyógyszereket és más alapellátási cikkeket - importáljon, enyhítendő az Irakra Kuvait lerohanása miatt kivetett nemzetközi embargó lakosságot sújtó hatásait. Az iraki kormány azonban kiforgatta a programot, sok milliárd dollárt sikkasztva el belőle. Az ügy 2004 januárjában pattant ki. Kivizsgálására független bizottságot állítottak fel Paul Volcker volt amerikai szövetségi bankár vezetésével. A testület azóta több jelentést is letett az asztalra, részletesen feltárva a program irányításában elkövetett hibákat és korrupciós ügyeket. A jelentések nyomán több ország is vizsgálatot indított érintett tisztségviselői ellen. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.