Gyanú két magyar firenzei halála kapcsán

Apa és fia, H. Tamás és Imre december 10-én indultak Olaszországba mopedért. Holttestüket egy firenzei parkolóban találták meg január 3-án. Az árván maradt Zsoltnak kétségei vannak: gyilkosság áldozatai is lehettek szerettei, akiknek maradványait nem tudja hazahozatni.

 

 

Imre kéthavonta járt 29 éves nagyobbik fiával Olaszországba a fűthető mikrobusszal, rokkantnyugdíját azzal egészítette ki, hogy használt robogókat hozott be, felújította őket és eladta. Zsolt december 10-én, az indulás napján kapott utoljára életjelet apjától és bátyjától.

- Egyedül töltöttem a karácsonyt és kerestettem a kocsit. Apuék eltűnése után három nappal bejelentést tettem a rendőrségen. Néhány nap múlva dr. Gulyás Gábor ügyvéd Ausztriában a konzulátuson keresztül kórházakban, sőt börtönökben is próbált apuék nyomára bukkanni, de hiába. A tévében hallottam január 3-án, hogy két magyar férfi holttestét találták meg egy Firenzében parkoló mikrobuszban, akik szén-monoxid-mérgezéstől haltak meg. Gondoltam, hogy apuék. A holttesteknél talált dokumentumok ezt erősítették meg - mondja Zsolt, akinek kétségei vannak a baleset miatt. Édesapja műszakilag képzett ember volt, és évtizedek óta gázfűtéses mikrobusszal járta a világot. Ennél fontosabb, hogy novemberben szintén szén-monoxid- mérgezés történt a családi házukban, akkor majdnem mindannyian odavesztek. Pedig a fűtésrendszert jól karbantartották és bevizsgálták. Így Zsolt számára kétséges, hogy Firenzében baleset történt.

- Édesanyámat már korábban elvesztettük. Nincs pénzem rá, hogy hazahozassam szeretteim maradványait, még tanulok - mondja kétségbeesve Zsolt. Megmutatja a bátyjáról és 57 éves édesapjáról készült fotót: hátha néhány, Olaszországban karácsonyozó, szilveszterező turista látta valahol őket. Minden nyom és tanú fontos lehet - mondja, mert úgy érzi, balesetnek álcázva akár meg is ölhették családtagjait.

Ügyvédje, dr. Gulyás Gábor is feltétlen szükségesnek tart itthoni igazságügyi orvos szakértői vizsgálatot, ugyanis a halál oka és időpontja tisztázatlan. - Három hetet teljes homály fed. Nem tudni, hol voltak, mit csináltak. Nehezen feltételezhető, hogy nyom nélkül eltűnik két ember ilyen hosszú időre. A családnak ellenségeiről nem tudunk, nem voltak különösebben gazdagok. De ha eltűnésük napjaiban meghaltak, miért nem fedezték fel majdnem egy hónapig a holttestüket? - teszi fel a kérdést a jogász. - Amenynyiben nem teremtjük elő a holttestek hazahozásának másfél milliós költségét, akkor Olaszországban elhamvasztják őket. Ez esetben sohasem derül ki a halál oka és időpontja. Pedig tisztázni kell, mi történt. Több összefüggés is van, ami utalhat idegenkezűségre, de ezek még nem fedhetők fel az esetleges bűnügyi nyomozás miatt. Jelenleg még nem kaptuk meg a római ügyészségtől a hatósági boncolás eredményét. Most fordítják, és hivatalosan küldik meg. Amennyiben ebből következtetni lehet idegenkezűségre, az olasz hatóságok indítanak nyomozást, amelybe bevonják magyar kollégáikat is.

- A BRFK segítőkész, az elhunytak telefonjának cellainformációi segítségével próbálják kideríteni, hol járhatott apa és fia. Zsoltnak pénze se a kiutazásra, se a hazahozatásra nincsen. Különösen nehezíti a helyzetet, hogy az olasz halotti bizonyítvány kiállításához előbb be kellett szerezni az elhunytak születési anyakönyvi kivonatát. Egy itthoni temetőtől befogadó nyilatkozatra is szükség van. Célállomás nélkül ugyanis nem adható ki egyetlen holttest sem. A mikrobuszt az olaszok már kiadnák, ám bűnjelként itthon szeretném biztonságban tudni, hogy az esetleges nyomok ne semmisüljenek meg - magyarázza az ügyvéd.

Zsolt, bár örökös a törvény szerint, egyelőre nem juthat a bankbetéthez sem. Tetézi a problémát, hogy egy szervezet jelentkezett ugyan, hogy ad kölcsön a hozzátartozók hazaszállítására, de jelzálogot terhelne a családi házra, amit azonban nem tehet, mert az még az apa nevén van. Zsolt most olyan, hűtőtérrel rendelkező fuvaros vállalkozó után kutat, aki Olaszországból hazafelé, "üresjáratban" hajlandó lenne édesapja és bátyja földi maradványainak hazaszállítására.

Emlék a családi albumból: az elhunytak, fiú és apja
Emlék a családi albumból: az elhunytak, fiú és apja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.