Fodor Gábor: az SZDSZ gyengülése megállítható

A jogállami normákhoz ragaszkodás, a kiegyensúlyozott költségvetési politika és a közélet tisztaságának megteremtése az a három alappillér, amelyen az SZDSZ politikájának alapulnia kell - mondta Fodor Gábor szabad demokrata ügyvivő az MTI-nek adott interjújában.


A liberális politikus közölte: rövid időn belül pontot tesz a találgatások végére és bejelenti, hogy indul-e a pártelnöki posztért a szabad demokraták március végi tisztújító küldöttgyűlésén. Fodor Gábor szerint az SZDSZ az elmúlt években sok jó dolgot csinált, nagyon erősen befolyásolta az ország gondolkodását, de nagyon sok tekintetben egyszerűen gyengébben szerepelt, mint kellett volna, vesztett befolyásából, támogatottságából.

"Azt gondolom, hogy nekem erre van elképzelésem, (...) tehát ha végül is igent mondok és elindulok, akkor (...) azt gondolom, hogy létezik olyan program, létezik olyan elképzelés, amivel szerintem ez a folyamat megállítható és visszafordítható" - mondta a politikus. Fodor Gábor szerint az általa képviselt politikát az SZDSZ-ben azok támogatják, akik a szabadság és szolidaritás eszméjét a hétköznapi politikában gyakorlattá akarják tenni.

"Természetesen azt gondolom, hogy elegen vagyunk ahhoz, hogy ha én úgy döntök, hogy igen, akkor ebből többség lehessen" - mondta. Beszélt arról, hogy az országnak szüksége van a liberális felfogásra - különösen a szeptember-októberi események tükrében - tette hozzá. A liberális pártnak pedig szüksége van a megújulásra - mondta.

Fodor Gábor szerint az SZDSZ akkor tudja az ország érdekét szolgálni, hogyha a saját maga értékrendjét következetesen képviseli, és akkor hiteles, ha ugyanazt képviseli, függetlenül attól, hogy kormányon vagy ellenzékben van. Mint mondta, ennek a politikának három fő pilléren kell alapulnia, ezek a jogállami normákhoz ragaszkodás, a kiegyensúlyozott költségvetési politika és a közélet tisztaságának megteremtése. Hangsúlyozta: a jogállami normáknak egyformán kell vonatkozniuk mindenkire, a kormányra, az ellenzékre, a randalírozókra és a rendőrségre is. "Nincsenek privilégiumok, ha úgy tetszik" - jegyezte meg.

Véleménye szerint az ország érdekében nem lehet feladni a kiegyensúlyozott költségvetési politikát. Még egyszer ilyen gazdaságpolitikához nem lehet visszatérni, ami az elmúlt éveket jellemezte Magyarországon - jelentette ki, hozzátéve, hogy ebben a szocialista-liberális koalíció hibás volt, de a jelenlegi ellenzék is tehet róla.

A közélet tisztaságával kapcsolatban hangsúlyozta a megfelelő közéleti normák kialakítását, példaként említve a pártfinanszírozás rendbetételét.

(MTI)

Fodor Gábor
Fodor Gábor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.