Gallup: a Fideszt 36, az MSZP-t 18 százalék támogatja

A Gyurcsány-kormány által bevezetett megszorító csomag a magyarok háromnegyede számára már tavaly decemberben érzékelhető elvonást jelentett - állapította meg a Magyar Gallup Intézet december második hetében készült felmérésének kedden közzétett eredménye alapján.

A felmérés a pártok szavazóbázisára is kitér: mint jelzik, egy "most vasárnapi" választáson kétszer annyian szavaznának a Fideszre, mint az MSZP-re. A lakosság 77 százaléka úgy látja, hogy családja anyagi helyzete, megélhetési lehetőségei rosszabbak az egy évvel ezelőttinél - szerepel az intézet legfrissebb felmérésében.

A kilátásokat tekintve különösen rövid távon, a következő egy évre nézve szembeszökő a pesszimizmus: a kérdezettek 59 százaléka a családja számára további romlást feltételez 2007 folyamán. A kormányzati intézkedések hosszabb távú hatásait tekintve sem optimisták a magyarok, bár a kérdezettek körülbelül negyede remél pozitív változást a családja anyagi helyzetében. Ezzel szemben a megkérdezettek bő harmada (36 százalék) szerint négy év múlva még rosszabb lesz a helyzet.

A Magyar Gallup Intézet szerint az ország gazdasági helyzetének megítélése rendkívül kedvezőtlen: 82 százalék tartja azt többé-kevésbé rossznak, és minden negyedik válaszadó egyenesen nagyon rossznak ítéli.

A közvélemény-kutatás adatai szerint az MSZP tovább vesztett szavazóbázisából, a Fideszre viszont többen szavaznának egy "most vasárnapi" választáson - kétszer annyian, mint az MSZP-re. Az év végén a felnőtt népesség 36 százaléka adta volna a voksát a Fideszre és 18 százalék az MSZP-re. A kis pártok közül az MDF-re az összes megkérdezett alig 3 százaléka szavazna, az SZDSZ pedig 2 százalékos támogatást tudhat magáénak a teljes népesség körében.

Az MSZP legjelentősebben a vidéki nagyvárosokban és a 30-39 éves korosztályban vesztett el támogatókat.

A határozott pártpreferenciával rendelkezők között a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben 28 százalékpontnyi. Ebben a körben az MDF 5 százalékos, az SZDSZ pedig 4 százalékos tábort mondhat magáénak. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök munkájának megítélése a Gallup szondázása alapján a novemberi javulást követően decemberre ismét romlott: megugrott azok aránya, akik tevékenységét negatívan értékelik (59 százalékról 63 százalékra), és ezzel párhuzamosan az eddig mért legalacsonyabb értékre esett az őt kedvezően megítélők aránya (30 százalékról 22 százalékra).

A választókorú magyarok 30 százaléka szerint látja el a miniszterelnök jól a feladatát. A tevékenységét negatívan megítélők aránya rendkívül magas, tavaly augusztus óta rendre 60 százalék körül van.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.