Kicsi huszár a Klauzál téren

Bemutatjuk az erzsébetvárosi '48-as emlékmű makettjét. A szobor máshol áll majd, és egy kicsit nagyobb lesz, mint tervezték, de valami nem változott: március 15-én avatják.

Mégsem a Lövölde téren, hanem a ünnep szelleméhez jobban illő Klauzál téren áll majd Erzsébetváros '48-as  emlékműve: egy rohamra induló bronzhuszár.

A VII. kerületi önkormányzat nemrég úgy döntött, rendbe teteti a Lövölde teret, annyira, hogy még egy emlékművet is ráállít. A felújítás meglesz, de időközben változott a forgatókönyv: a szobor az 1848-as eseményekkel  könnyebben összeboronálható Klauzál téren téren áll majd (mint ismeretes, Klauzál Gábor földművelésügyi, ipari és kereskedelmi miniszterként tagja volt a '48-as Első Felelős Magyar Kormánynak).

A kerület nyílt pályázatot írt ki az emlékmű megformálására, csaknem 5 millió forintos kerettel. A tenderre négy jegyzett alkotó jelentkezett a maga tervével, ezek közül a szakmai zsűri Széri Varga Géza munkáját tartotta a legjobbnak.

A büdzsé egy 140 centis süttői mészkő posztamensen álló, 95-ször 95 centiméteres bronz térplasztikára adott lehetőséget, a minap azonban kiderült, hogy hamarosan befut még egy szűk félmillió, így némileg növelni tudják majd a méreteket. A posztamens 160 centi, a szobor maga 120-szor 120 centi lesz.

Az emlékű-tervet már csak két városházi szakbizottságnak kell jóvá hagynia, hogy a helyére kerülhessen. A művésznek február 15.-éig kell elkészítenie az 1/1-es, végleges plasztikát, a szobor-avató március 15-én lesz - tájékoztatta lapunkat Zavarkó Mihály, Erzsébetváros vezető főtanácsosa.

Széri Varga Géza (szül. 1951.) Borbás Tibor, Mikus Sándor és Somogyi József növendékeként végezte el a Magyar Képzőművészeti Főiskolát. Művei expresszív hatásúak, épít a groteszkre, az abszurditásra. Köztereken látható művei:  Kentaurpár (bronz, 1980, Apostag), Munkácsy Mihály (bronz portré, 1981, Békéscsaba),  Kentaurok (bronz, 1983, Békéscsaba), Életfa (fa, réz, bronz kompozíció, Békéscsaba), Székely Aladár (bronz portrészobor, 1987, Gyula), Tornászlány (bronz, 1987, Békéscsaba), Barsi Dénes (mészkő portré, 1988, Vésztő-Mágor). Holdimádó (kőplasztika, 1989, Békéscsaba),  A II. világháború áldozatainak emlékműve (1990, Gyomaendrőd), A XX. század forradalmárainak és áldozatainak emlékére (kő, bronz plasztika, 1992, Végegyháza), Havasi István (bronz, mészkő portré, 1994, Gyula), Árpád fejedelem (mészkő oszlop, 1996, Békéscsaba), Barátság (bronz, andezit oszlop, 1996, Mezőberény).

Az emlékmû makettje
Az emlékmû makettje
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.