Kiosztották az Arany Glóbusz díjakat

A Dreamgirls (Álomlányok) című musical volt az idei Arany Glóbusz-díj legnagyobb nyertese: a film három díjat is kapott a keddre virradóra Beverly Hills-ben immár 64. alkalommal megrendezett gálán.

A Broadway sikerdarabja nyomán készült film, amelyet Diana Ross és egykori soul-együttese, a Supremes sikertörténete ihletett, elnyerte a legjobb musical/vígjáték kategória Arany Glóbuszát, a további két földgömbbel pedig két mellékszereplőjét: Eddie Murphyt és Jennifer Hudsont jutalmazta a Hollywoodi Külföldi Filmes Újságírók szervezete, a HFPA.

A legjobb drámai film a négy, a világ különböző részein játszódó, végül egymásba fonódó történetet feldolgozó Bábel, a mexikói Alejandro González Inarritu alkotása lett. Forest Whitakernek jutott a legjobb férfialakítás díja, az afro-amerikai színész az egykori ugandai diktátort, Idi Amin Dadát személyesítette meg The Last King of Scotland (Skócia utolsó királya) című filmben.

A legjobb női főszereplő Arany Glóbuszát is kortárs történelmi  személyiség megformázásáért ítélték oda: Helen Mirren A királynő  című filmben II. Erzsébet angol királynő alakját öltötte magára. Mirren begyűjthetett egy másik díjat is, az I. Erzsébet királynőről szóló tv-filmért, amelyben szintén ő játszotta az uralkodót.

A musical/vígjáték kategóriában a legjobb férfiszínész Sacha Baron Cohen, a Borat főhőse, a legjobb színésznő pedig Meryl Streep lett Az ördög Pradát visel című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb rendezés Arany Glóbuszát Martin Scorsese vihette haza A tégla című filmjéért. 

A legjobb idegen nyelvű film díját Clint Eastwood második világháborús filmje, a Levelek Iwo Jimából kapta. A gálán az egykori látványos szuperprodukciók rendezőjéről, Cecil B. De Mille-ről elnevezett életműdíjat adtak át Warren Beatty-nek. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.