Semmis szerződés után nincs hozam

Tüntetések és petíciók sorozatával tiltakoztak, emellett a köztársasági elnök és más állami vezetők, de még egy kamarai elnöki tisztséget viselő ügyvéd lemondását is követelték a Baumag-károsultak - akik évek óta hiába futnak a pénzük után. Tehetetlenségükben meghirdették a "nyugdíjasok és a kisbefektetők XX. századi kulturált és intelligens forradalmát". Kilátásba helyezték: addig maradnak a Sándor-palota előtt, amíg nem kapnak megnyugtató választ. A kisbefektetők képviselői megállapodást kötöttek az MDF-fel, s biztos, ami biztos, kártérítési pert indítottak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ellen, mert a felügyelet álláspontjuk szerint késve lépett fel a tiltott pénzintézeti tevékenységet folytató Baumag Szövetkezet ellen. A keresetet a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárás keretében tavaly decemberben - a károsultak hangos tiltakozásától kísérve - elutasította. Egyébként az egész akciósorozat is körülbelül ennyi eredménnyel járt.

A Baumag mintegy 13 ezer kisbefektetője járt pórul, öszszesen több mint harmincmilliárd forintjuk bánja az ügyet. Volt, aki két családi házát, más örökölt pénzét, egy nyugdíjas pedagógus nyolcmilliós megtakarítását vitte be a szövetkezetbe. A kisbefektetők névleg üzletészt vásároltak, amit meghatározott időben - a piaci kamatnál nagyobb hozammal - visszavásároltak volna tőlük.

Ám 2003 ősze óta a fiktívnek tűnő befektetések után senki nem jutott a pénzéhez. Ezzel szemben Balázs László egykori Baumag-elnök a közelmúltban határozottan leszögezte: más a befektetők laikus véleménye, és mást mutatnak a számviteli bizonylatok. Állítása szerint a baumagos tulajdonrészeket megszerző Agenda-H Vagyonkezelő Szövetkezet - amelynek máig Balázs az elnöke - tulajdonában levő, a büntetőeljárás miatt zárolt vagyontömeg értéke legalább hatvanmilliárd forint, tehát senkinek nem veszett el a befizetése. Igaz, arról már nem beszélt, hogy miként lesz a szerződésekből kézzelfogható összeg. Azt viszont jelezte: törvénysértőnek tartja, hogy a zárolást nem oldották fel, emiatt pert helyezett kilátásba.

Az ombudsmannak a Baumag-ügyben folytatott vizsgálata arra hívja fel a figyelmet, hogy a kisbefektetők helyzete akkor sem túl rózsás, ha Balázs adatai helytállóak. Az adásvételi szerződések a befektetőket védő garanciális szabályok megkerülésével, engedély nélküli pénzügyi szolgáltatás keretében jöttek létre, ezért semmisek - szögezte le Lenkovics Barnabás. A semmisséget egyébként polgári bíróságnak kell megállapítania, ha pedig valóban ilyen döntés születik, hozam nem jár, csupán a befektetett tőke követelhető vissza.

Az Agenda internetes honlapján törvénysértőnek minősítette a büntetőpert, mert a nyomozás kétéves határideje tavaly június 16-án lejárt. Szerintük az ügy akkor is elévült, ha történtek volna bűncselekmények. Kifogásolják azt is, hogy a Fővárosi Bíróság tavaly decemberben fizetett hirdetést tett közzé lapunkban, amelyben a tárgyalás időpontjáról tájékoztatta az érintetteket. A honlapon több kisbefektető hozzászólása is olvasható. Közülük néhányan úgy vélik, "műper" kezdődik, de azt is írják, bizonyos gazdasági érdekcsoportok igyekeznek ellehetetleníteni a szövetkezet befektetéseit. S hogy kétség se férjen ahhoz, mire gondol a hozzászóló, kommentár nélkül megadja egy izraeli érdekeltségű ingatlanfejlesztő cég weboldalának elérhetőségét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.