Szabályszegésért azonnali kizárás

Az eljárások kimenetele egyelőre bizonytalan, annyi azonban tény: Európában (és Magyarországon) még senkit nem ítéltek el a magáncélú másolásnak minősülő letöltések miatt.

- A Diablo hubot naponta mintegy húszezren használják, csúcsidőben egyszerre 13 ezren is vonalban vannak. A hub "lelkének" számító szerver önmagában több százezer forintot ér, amihez még hozzájön az egy gigabites sávszélességű internetkapcsolat, meg az időráfordítás - foglalja össze Lévai Zoltán, a hub üzemeltetője. - Támogatást nem kapunk, a felhasználók ingyenesen vehetik igénybe, így az üzemeltetéshez szükséges összeget többnyire mi magunk (az operátorok) álljuk. Megéri, mert a hubon olyan barátokra, kapcsolatokra, ismeretségekre, információkra és tudásra teszünk szert, ami pénzben nem kifejezhető. Eleinte hobbiként csináltuk, de a kezdetben főleg szakmai fórumként működő csomópont rövid idő alatt közösségi ponttá vált, amely alkalmas a hiányzó adatok, illetve programok beszerzésére, segítségkérésre vagy segítségnyújtásra, általános vagy szakmai ismerkedésre, új ügyfélkör kiépítésére.

A Diablo hubon hozzáférhető anyagoknak csak egy nehezen meghatározható hányada jogvédett tartalom. Nincs megosztási kényszer, az üzemeltetők folyamatos felhívásokkal, szabályzatokkal próbálják rávenni a felhasználókat a jogszabályok betartására. A szabályzat tiltja az illegális anyagok megosztását. - Ilyen tartalmak mégis előfordulnak - mondja Lévai. - De a felhasználók nagy száma lehetetlenné teszi a teljes ellenőrzést. A szabályzat megszegéséért azonnali kitiltás jár.

Lévai szerint hamis, illetve jogalap nélküli feljelentésekkel, perekkel próbálják megfélemlíteni a rendszert használó közösség tagjait. Szerinte a feljelentések nyomán sorozatosan házkutatások, lefoglalások és nyomozások indulnak, a rendőrség eljárása ezekben az esetekben olyan, mintha legalábbis visszaeső bűnözőkkel volna dolga.

Nemessuri Péter ügyvéd, a diablósok jogi képviselője mindehhez annyit tesz hozzá: minden esetben, amikor megalapozatlanul bűnözőkként, elkövetőkként nyilatkoznak a fájlcsere résztvevőiről, peres úton fognak komoly kártérítést követelni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.