Mismásolás a hálón

A világhálón filmre, számítógépen futó játékokra és zenére vadászó fájlcserélő közösség győzelemként ünnepli, hogy az ügyészség megszüntette a nyomozást a Diablo hub fenntartói ellen, a bíróság pedig nem fogadta be a pótmagánvádlóként fellépő szerzői jogi szervezet keresetét. A jogvédők azonban nem tartják lefutottnak, pláne precedensértékűnek az esetet.

 

 

 

Becslések szerint az internet forgalmának 60 százalékát már az úgynevezett p2p, azaz peer to peer - (egyenrangú) társtól társig - hálózatok adják. A fájlcserélésre használt rendszer lényege, hogy a központi gépen (szerveren) semmiféle adatot nem kell tárolni, csak összehozza a netezőket, akik saját gépükön teszik lehetővé a keresést és letöltést. Magyarországon is sok ilyen közösség működik. A hozzájuk csatlakozók legtöbbje úgy tudja, nem legális, amit tesz, mégis mindennap fölkapcsolódik a rendszerre.

Az ügyészség nemrég bizonyítottság hiányára hivatkozva megszüntette a nyomozást az egyik legnagyobb magyar fájlcserélő rendszer, a Diablo hub üzemeltetői ellen. Nem bukkantak olyan tényre, amely igazolta volna, hogy a rendszeren keresztül hozzáférhető - esetenként jogvédett - tartalmak (zene, filmek, programok) megosztásából anyagi hasznuk származott. A szerzői jogvédő szervezetek és a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége által alapított ProArt Egyesület pótmagánvádlóként beadott keresetét pedig formai hiba miatt visszaadta a bíróság.

Közösségi hálózat. Megosztó  tartalom
Közösségi hálózat. Megosztó tartalom
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.