Gyurcsány: kalapemelés Szlovénia előtt

Közös kormányülés rendez az ősszel Magyarország és Szlovénia – közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután hétfőn az euró szlovéniai bevezetését ünneplő ljubljanai rendezvények mentén tárgyalt Janez Jansa kormányfővel és Borut Pahorral, az ellenzéki szociáldemokrata párt elnökével, valamint találkozott a szlovéniai magyar kisebbség képviselőivel. Magyarország eddig Ausztriával és Romániával rendezett közös kormányüléseket – írta az MTI.

Gyurcsány szerint az őszi magyar–szlovén közös kormányülés fő témája az energiapolitika lesz. Szlovénia azt szeretné, hogy a Magyarországon épülő gáztározókból és gázelosztó központból Olaszország irányában Szlovénián keresztül épülne ki egy vezeték. Ez Magyarországnak is érdeke – jegyezte meg a kormányfő. A magyar fél azt szeretné, ha befejeződne a közúti és vasúti közlekedés modernizációja, villamosítása és még a titói Jugoszlávia idején felszedett vasútvonalak helyreállítása. A szlovén kormány ezt az évtized végére ígéri. Magyar cégek ugyanakkor szívesen részt vennének a koperi kikötő fejlesztésében és privatizációjában.

Az euró szlovéniai bevezetése kapcsán Gyurcsány megjegyezte: Magyarországnak meg kellett emelnie kalapját Szlovénia teljesítménye előtt. Példásnak nevezte, amit Ljubljana az elmúlt években elért: az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott tíz új tagország közül Szlovénia nyújtotta a legjobb teljesítményt. Megszívlelendő tanulságnak nevezte, hogy a szlovén politikai erők megértették, hogy ha az élen akarnak végezni, akkor meg kell állapodniuk egymással. Ezt meg is tették, s az egyezséget egyik fél sem kérdőjelezi meg.

Szlovénia 2007. január elsején vezette be az eurót, elsőként az Európai Unióhoz 2004 májusában csatlakozott tíz új tagország közül. A kétmillió lakosú egykori jugoszláv tagköztársaság az euróövezet 13. tagországa.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.