Hiller: Orvosi és történészi ösztöndíjak Izraelbe

Több évre szóló ösztöndíj-programokat írt alá Hiller István Izraelben. Az oktatási és kulturális miniszter telefonon a NOL-nak elmondta: az egyik szerződés átfogó megállapodás a köz- és felsőoktatásban, valamint a tudományos kutatásban megvalósítandó együttműködésről.

 A jeruzsálemi Héber Egyetem és a szegedi, illetve budapesti orvosképző egyetem között elsősorban az élettudományok területén lesznek kölcsönös oktatói, hallgatói és kutatói ösztöndíjak, csereprogramok, egészen 2010-ig részletezve a konkrét lehetőségeket. A cél az orvostudományok „csúcsának” közös meghódítása.
A másik megállapodás alapján évente 40-50 magyar tanár és kutató (elsősorban történészek) jut egyedül álló lehetőséghez a Jad Vasem Intézetben, amely immár nem csak múzeum, hanem a Holokauszt kutatóintézete és levéltára is. (Közgyűlésének vezetője a magyar származású Tomi Lapid, aki külön is tárgyalt Hillerrel.) Az itt kapott ösztöndíjak célja a Holokauszt oktatásának tárgyi és módszertani fejlesztése.

Hiller elmondta még, hogy izraeli látogatásán több találkozója volt a zsidó állam magyar kötődésű vezető értelmiségi és művészeti személyiségeivel, jó hangulatban, sok új tervet és ötletet áttekintve. Hillert, aki egyelőre az MSZP elnöke is, fogadta az izraeli Munkapárt elnoke, Amir Peretz, és az izraeli parlament, a Kneszet több más tagja. 









    

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.