Radioaktív szivárgás egy japán atomerőműben

Mintegy 370 liter, nyomokban radioaktív anyaggal szennyezett hűtővíz szivárgott ki egy atomerőműből Japán nyugati részén, de sem személyi sérülést, sem környezeti károkat nem okozott - jelentette be hétfőn az erőmű üzemeltetője.

A hűtőrendszer egyik szivattyújából kiszivárgott víz négy munkásra ráfröccsent, de a későbbi orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy egészségük nem károsodott - tudatta közleményében a Kansai Electric Power Co., amelynek telephelyén az üzemi baleset történt vasárnap délután Fukui tartományban.

A hűtővíz ellenőrzési munkálatok során folyt ki a november óta nem üzemelő Takahama 1. erőműben, de az erőmű területén kívülre nem került - mondta el a vállalat illetékese, Kavanisi Szatoru. A baleset valószínűleg amiatt következett be, hogy a munkások helytelenül, még a víz teljes kiürítése előtt eltávolították a hűtőrendszer egyes részeit - tette hozzá. Az erőművet várhatóan március közepén helyezik ismét üzembe.

A szóban forgó villamosművek csak a múlt héten indította újra mihamai erőműve 3. blokkját, amelyet a szigetország történetének legsúlyosabb atomerőművi balesete után több mint két éve bezárt. 2004 augusztusában egy turbinaházban eltörött csőből forró víz és gőz csapott ki, aminek következtében öt ember életét vesztette.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.