Prezentációs pénzből szűrőprojekt

Jó kezdeményezésnek bizonyult, hogy a posta átalakíttatott egy kamiont a vidéken élő nők méhnyakrákszűrésére, mégis kétséges a jövője, mivel a társadalombiztosító nem száll be a működtetésébe.

A posta szűrőkamionja nemrégiben Somogyba érkezett: két napig maradt Böhönyén, hogy fogadni tudja a vizsgálatra jelentkező 160 nőt. A jármű a település piacterén talált parkolóhelyet, ahol időpontokra beosztva keresték fel a környék hat kistelepülését.

- Egymást is bátorítjuk, aztán meg nem kell messzire utazni és sokat várakozni, mint a rendelőkben - sorolta az egyik szűrésre érkező asszony, Farkas Jánosné, miért van az, hogy köreikben sokkal nagyobb a hajlandóság a kamionos szűrésen való részvételre, mint hogy Marcaliba, Nagyatádra vagy Kaposvárra utazzanak vizsgálatra.

A jó részvételi arányban persze szerepe van a szervezésben résztvevő védőnőknek, és olykor a polgármesternek is, mint az történt Böhönyén is. Szijártó Henrik, a falu elöljárója a térség volt háziorvosaként üdvözölte a kezdeményezést és szívügyének tekintette, hogy a szűrés előtt minden házba eljuttasson az aláírásával egy értesítőt.

A program úgy indult, hogy a posta - mint 24 ezer nő foglalkoztatója - elhatározta: a korábban prezentációkra költött pénzeit átcsoportosítja erre a szűrőprojektre. Az állami cég ennek jegyében az idén tavaszszal mintegy 50 millió forintból vásárolt és alakíttatott át egy kamiont mobil szűrőállomássá, korszerű eszközökkel felszerelve. A postának az ÁNTSZ-szel egyeztetett szűrőprogramjában bárki részt vehet, akinek van tb-kártyája, így az érdeklődőknek legfeljebb négy-öt százaléka a postai alkalmazott. A szűrőkamion eddig hét megye városoktól távol eső falvait járta be, több mint háromezer aszszonyt megvizsgálva. A szakorvos által levett mintákat akkreditált labor elemzi ki. Eddig a részvevők 30 százalékánál találtak valamilyen - nem feltétlenül a rákkal kapcsolatos - elváltozást, amiről név szerint kipostázott értesítőkben tájékoztatják az érintetteket, javasolva a megfelelő kezelést, és megnevezve a legközelebbi felkeresendő intézményt is.

- Évente ötszáz magyar nő hal meg méhnyakrákban, pedig időben felfedezve ez a baj gyógyítható lenne. A betegség elleni küzdelem a népegészségügyi programnak is része - hangsúlyozta Jáhn Gábor, a posta főorvosa. Mint elmondta, jelenleg országosan a nőknek legfeljebb 5-10 százaléka vesz részt méhnyakrákszűrésen. A szűrőbusz által végigjárt vidékeken viszont jelentősen javult a részvételi arány. A főorvos ennek alapján úgy látja: mobil szűrőállomásokkal 30-40 százalékos lehetne ez az arány, amely jelenleg messze elmarad a nyugati országokétól.

A kamion működtetésére a posta szerződést kötött az Europ-Med Kft. nevű egészségügyi szolgáltatóval abban a reményben, hogy az ügy finanszírozásába - ami havonta 1,5-2 millió forintot igényel - beszáll majd a társadalombiztosító is. Ám reményük eddig hiábavalónak bizonyult. A cég vezetője, Kovács Attila elmondta: igényükre az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól korábban az a válasz érkezett, hogy mivel a cég nem pályázott már 2005-ben erre a kapacitásbővítésre - vagyis nem tudta előre, hogy pár hónappal később részt vesz a programban -, nem áll módjukban támogatni azt. Mivel újabb kapacitások befogadására 2005 óta nem nyílt lehetőség, most csak a posta jóindulatán és tehervállaló képességén múlik, hogy folytatja-e a legveszélyeztetettebbnek számító kistelepülések lakosságának szűrését - fogalmazott Kovács Attila.

Tavaly a megváltozott jogszabályok miatt nem volt lehetőség újabb kapacitások befogadására, ezért nem kaphatott támogatást a szűrőbusz - nyilatkozott megkeresésünkre Pöőr Lenke, az OEP illetékes főosztályvezető-helyettese. Hozzátette: idén januártól ismét módosultak az erre vonatkozó jogszabályok, amely szerint a regionális egészségügyi tanácsok hatáskörévé vált az újabb kapacitások befogadása, vagyis ezek döntésétől függ, ki kaphat támogatást.

Arra a kérdésünkre, hogy az egész országot járó szűrőbusz esetében melyik a döntésre illetékes regionális egészségügyi tanács, azt a választ kaptuk az OEP főosztályvezető-helyettesétől: szerinte a járművet működtető cég központja - ez jelen esetben Budapest - szerinti. Ez pedig a Közép-magyarországi Regionális Egészségügyi Tanács.

Az elmúlt napokban Somogy megye több településén fogadták a szûrõkamiont
Az elmúlt napokban Somogy megye több településén fogadták a szûrõkamiont
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.