Szcientológa-központ tüntetés és vita Berlinben

A Szcientológia Egyház felügyeletének szigorítását követelik annak társadalmi veszélyességére hivatkozva különböző pártok politikusai Németországban azután, hogy a vitatott szervezet Berlin központjában felavatta új székházát.

A hatemeletes, 4000 négyzetméteres központ megnyitóján a szekta szóvivője szerint 4000-5000 ember vett részt szombaton, köztük a világhírű amerikai jazz-zongorista, Chick Corea és honfitársa, Anne Archer színésznő. A rendőrség jóval kevesebbre, mintegy 1500-ra becsülte az érdeklődök létszámát, akik túlnyomórészt Németországból és Európából érkeztek a székház felavatására, de izraeli zászlókat is lengettek az épület előtt összegyűlt sokaságban.

Kisebb tüntetés kísérte a berlin-charlottenburgi központ átadását: maroknyi utcabeli "Agymosás - nem, köszönjük" feliratú táblákkal tiltakozott az új szomszéd ellen.

 A német politikai réteg egy része aggodalmát fejezte ki a szcientológia újabb "telephelyének" megnyílása láttán, amelyről a szakértők egyelőre csak találgatják, hogy a magát vallási közösségnek mondó, de bírálói által szektának és gátlástalan üzleti vállalkozásnak tartott szervezet új németországi központjának szánják-e. Egyesek attól tartanak, hogy a "szekta" a politika világában is befolyásra akar szert tenni.

 Günther Beckstein bajor belügyminiszter azt vetette a berlini szenátus szemére, hogy alábecsüli a Szcientológia Egyház jelentette veszélyt. "Alkotmányellenesek, akiket megfigyelés alatt kell tartani" - vélekedett a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Neue Presse hannoveri újság hétvégi számának nyilatkozva. A miniszter értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a berlini tartományi kormány belső elhárítása nem követi nyomon a szervezet tevékenységét. "A szcientológia befolyást akar szerezni a gazdasági és politikai döntéshozók felett. Aggasztó, ha Berlinben nem tartják szemmel" - háborgott. Wolfgang Thierse, a Bundestag szociáldemokrata alelnöke olyan "vállalkozásról" beszélt, amely hosszú távon arra törekszik, hogy hatalmába kerítse az embereket, és ezen keresztül pénzt keressen.


Meg kell vizsgálni - idézte a Berliner Zeitung szombati száma az SPD-politikust -, vajon nem kell-e az alkotmányvédelmi hivatalnak szigorúbban ellenőriznie "a liberális-demokratikus berendezkedéssel szembeni törekvései" miatt. A Szcientológia Egyház egyebek mellett törvénybe ütköző módon belső hírszolgálatot működtet - tette hozzá. A Szcientológia Egyház brüsszeli, madridi, londoni és berlini képviseletének megnyitása után szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a szervezet hosszú távú terjeszkedésre készülhet Európa-szerte. A Szcientológia Egyházzal szembeni legfőbb kifogás állítólagos pénzsóvársága mellett az, hogy tagjait sajátos lélektani módszerekkel függővé és befolyásolhatóvá teszi.
(MTI/AFP/dpa)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.