Nemzeti energiatanács felállítását kezdeményezik a liberálisok

Nemzeti energiatanács létrehozását javasolja az SZDSZ - jelentette be a gazdasági miniszter a liberális párt országos tanácsának (ot) szombati ülését követően.

Az energiatanácsban a kormánypártok, az ellenzéki pártok, az Akadémia, a civil szféra és az érintett ágazat meghatározó gazdasági szereplői képviseltetnék magukat - közölte Kóka János.

Mint mondta, a testület felállításának célja, hogy széles társadalmi egyeztetés kezdődjön meg arról, mire van szükség a biztonságos energia-ellátásért, s ehhez milyen diplomáciai, gazdaságpolitikai, külpolitikai, szociálpolitikai lépéseket kell tenni. Bejelentette: a jövő hét elején összehívja valamennyi kormányzati szereplőt, akik fiskális, környezetvédelmi, uniós fejlesztési, agrárpolitikai, gazdaságpolitikai oldalról érintettek egy új, megújuló energiaforrás-stratégia kialakításában.

Véleménye szerint új alapra kell helyezni az alternatív energiaforrások használatát. Az e heti "kőolajkrízis" tanulságaként azt mondta: elfogadhatatlan, hogy Oroszország és egy másik tranzitország vitája miatt a kelet-közép-európai országok nagy része olajellátás nélkül maradjon keleti irányból. Véleménye szerint mindenféle diplomáciai lehetőséget, például a G8-at vagy az OECD-t fel kell használni arra, hogy felhívjuk a nemzetközi közvélemény figyelmét arra, Közép-Kelet-Európa milyen speciális energiaellátási problémákkal küzd. A szakminiszter hangsúlyozta: Magyarország belső energiapiacán kizárólag egy liberális energiapolitika lehet eredményes, amely nagyobb lehetőséget ad több piaci szereplőnek arra, hogy versenyezzenek egymással, ugyanakkor az államnak következetesen foglalkoznia kell az ország energiabiztonságával.

Mint mondta, pártja felhatalmazást adott számára, hogy tárjon a kormány elé olyan energiapolitikát, amely felhasználói oldalon nagy hangsúlyt fektet az energiatakarékosságra, az energiahatékonyságra. Példaként elmondta, hogy Magyarország ma hatszor annyi energiát használ fel egységnyi nemzeti össztermék előállítására, mint az ebben legjobban teljesítő Dánia. Kóka János közölte: továbbra is sürgetik az unióban egy EU-s energiaközpont létrehozását, helyszínéül Magyarországot ajánlva. Ez hozzájárulhatna ahhoz, hogy láthassuk, hogy milyen kapacitások vannak, illetve hiányoznak Európában - mondta.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.