Véget ért az olajkrízis, elemzik a tanulságokat

Zavartalanul érkezik hozzánk az olaj, Oroszország és Fehéroroszország pedig péntek este megállapodott a nyersolaj és az olajtermékek exportvámjairól. Eközben az oroszok és az unió már szállítási alternatívákat latolgatnak, hogy elkerülhetők legyenek a jövőben az olajellátási bizonytalanságok.

Megszületett az orosz-fehérorosz megállapodás : Oroszország továbbra is olcsón juttat nyersolajat Fehéroroszországnak, helyreállítva vámuniós sémájukat.

A pénteken késő este Moszkvában, a két miniszterelnök, Mihail Fradkov és Szjarhej Szidorszki kétnapos tárgyalásai után ismertetett megállapodás szerint Oroszország 2007-ben tonnánként csak 53 dollár körüli exportvámot vet ki a Fehéroroszországba szállított nyersolajára: tehát mégsem terjeszti ki rá a más országok esetében alkalmazott, jelenleg tonnánként 180 dollár körüli olajexportvámot (amely a vámunió közös külső vámjává válik majd).Ugyanakkor az ebből az orosz nyersolajból fehéroroszországi finomítókban készült és Nyugatra eladott olajtermékek után beszedett exportvámból ebben az évben csak 30 százalék marad a fehérorosz államkasszában, míg 70 százalék átvándorol az orosz büdzsébe.

Az olajtermékek exportvámján a két fél 2008-ban 80-20 százalékos, míg 2009-ben 85-15 százalékos arányban osztoznak. Ezzel párhuzamosan az orosz olajexportvám 2008-ban arányosan csökken, majd 2009-ben eltűnik, helyreállítva a korábbi vámuniós sémát.

Alternatív útvonalakat keresnek

Orosz kormánykörök most Fehéroroszország elkerülésének lehetőségeit boncolgatják. Az olajat lehetne vasúton szállítani Ukrajnáig, onnan csövön továbbküldeni Szlovákia, Csehország és Magyarország irányába. Kérdés, a vasút elég biztonságos-e. Ezen a nyomvonalon építhetnének egy Fehéroroszországot elkerülő vezetéket is. Az északra irányuló csövek kapacitását is bővíthetnék.

Az unióban is az alternatívákat kutatják. A bizottság szerdán tette közzé elképzeléseit: növelni kell a környezetbarát energiaforrások arányát, így mérsékelhető a beszállítóktól való függőség. Emellett csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, valamint erősíteni a piaci versenyt. Hogy eddig ezt mi akadályozta, arról nem szóltak. Az unió soros elnökségét betöltő Németország gazdasági minisztere tegnap úgy nyilatkozott, "most már" nem ellenzik a nagyobb liberalizálást és az egységes uniós energiafelügyeletet sem.

Az energiavita kirobbanása az atomenergia támogatóinak és ellenzőinek is alkalmat ad a megszólalásra Németországban. Bulgáriában pedig új atomerőmű építését jelentették be (uniós csatlakozásuk ára a meglévő bezárása volt).

Eközben az Európai Beruházási Bank (EIB) jelezte, egyelőre mégsem finanszírozza az Oroszország és Németország között tervezett tenger alatti gázvezetéket, mert azzal sem a balti államok, sem Svédország, sem Lengyelország nem ért egyet. Utóbbi jelezte: a jövőben Algériától kíván földgázt vásárolni, amit hajón szállítanának.

Gyurcsány az energiáról tárgyal Ukrajnában

Gyurcsány Ferenc vasárnap - ukrán kezdeményezésre - Kárpátaljára utazik. A miniszterelnök a magyar szervezetek képviselői mellett találkozik Viktor Juscsenkóval, Ukrajna elnökével is. A tárgyaláson az energetika kérdéseiről is szó lesz. Mint azt lapunk megírta, az év elejével Juscsenkóhoz közel álló vállalkozók részt kértek maguknak a Kapolyi László szocialista képviselő érdekeltségébe tartozó, Ukrajnából származó áramimport hasznából. Jelen állás szerint ez csak részben sikerült, de az ukrán érdekeltségek - mint közölték - ebbe nem nyugszanak bele. (M. I.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.