Gyógymód Arnoldtól

- Büszke republikánus vagyok, nem szándékozom pártot váltani - mondta Arnold Schwarzenegger, miután a hét folyamán két nap alatt két, a konzervatívokhoz nemigen illő javaslatot terjesztett be. Kalifornia eddig is élen járt a környezetvédelemben, az tehát nem okozott meglepetést, hogy a magánéletben a benzinfaló Hummereket kedvelő kormányzó 2020-ra 10 százalékkal csökkenteni szeretné az üzemanyag szénhidrogén-tartalmát.

Annál nagyobb vihart keltett az egykori Mr. Universum másik ötlete, amely bevezetné az általános és kötelező egészségbiztosítást.

Eddig csak három, az USA északkeleti részén lévő állam, Massachusetts, Maine és Vermont dédelgetett hasonló terveket. Ha a javaslat átmegy a kaliforniai törvényhozáson, jelentős társadalmi és gazdasági folyamatokat indítana be az Egyesült Államokban, és a világpiacra is hatással lenne. A korábbi kollektív szerződések miatt jelentős terhet cipelő amerikai autóipar például sokkal versenyképesebbé válna. Az üzleti körök ennek ellenére ellenségesen fogadták az elképzelést, mert az növeli a vállalkozások terheit.

Az Egyesült Államok 300 millió lakosából csaknem 50 milliónak nincs egészségügyi biztosítása. A sürgősségi ellátás nekik is jár, még ha nem is tudnak érte fizetni. Ennek költségeit viszont a kereskedelmi alapon működő kórházak a többi páciensre terhelik át. Kalifornia 6,5 millió biztosítás nélküli polgárával a listavezető az államok között. Schwarzenegger terve - amelyet egy síbalesetet követően a kórházi ágyon fekve véglegesített - évi 12 milliárd dollárba kerülne. Ezt úgy szándékozik előteremteni, hogy a tíz alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató cégeket is kötelezné a dolgozók egészségügyi biztosítására, illetve ennek hiányában a béralap négy százalékának befizetésére. A kórházak jövedelmük négy, az orvosok két százalékát fizetnék be, miután eltűnnének az ingyenkezeltekkel járó saját költségeik, és az eddiginél magasabb térítést kapnának az egészségbiztosítóktól. A pluszterhet nem adónak hívnák, mert akkor a törvényhozásban kétharmados szavazatarány kellene az elfogadásához, hanem díjnak, ahhoz az egyszerű többség is elég.

Az osztrák származású kormányzónak az alkotmányos korlátok miatt nem lehetnek elnöki ambíciói, de az elemzők most megint felfigyeltek rá. Három és fél évvel ezelőtti megválasztásakor sokan mosolyogtak rajta, és az első időszakban hibát hibára halmozva gyorsan vesztett népszerűségéből. Tavaly azonban demokrata párti tanácsadókkal vette magát körül, és az inkább liberális Kalifornia az idén újra bizalmat szavazott neki. Ő maga posztpárti politikának hívja saját irányvonalát, érzékeltetve, hogy nem izgatja az országot megosztó republikánus-demokrata törésvonal.

Washingtonban a héten munkához látott az új törvényhozás. A szenátus egészségüggyel is foglalkozó bizottságát Edward Kennedy szenátor vezeti, és a legelső meghallgatáson rögtön az általános egészségbiztosítás bevezetésének szükségességével foglalkoztak. Az egybeesés nem feltétlenül véletlen. Schwarzenegger felesége, Maria Shriver Edward Kennedy unokahúga.

Schwarzenegger egy 2007-es felvételen
Schwarzenegger a több mint 143 milliárd dolláros kaliforniai költségvetés bemutatóján. Mankó azoknak is, akiknek nincs egészségbiztosításuk
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.