A vörösbor és a kőszegi paradoxon

A mértékletes vörösborfogyasztásnak az egészségre gyakorolt hatását kívánják megvizsgálni kőszegi orvosok. 

István Lajos orvosprofesszor, a Vas Megyéért Egyesület elnöke lapunknak elmondta: kezdeményezésük – melyet a helyi borászok, az Európai Borlovagrend képviselete és több alapítvány is elfogadott – a megye szívprogramján alapul, amely többek között a rizikófaktorok csökkentésének szükségességére hívja fel a figyelmet.

Az ötletet az úgynevezett „francia paradoxon” adta: a franciák átlagéletkora magasabb, mint a magyaroké, miközben ők sem táplálkoznak tudatosabban. Ennek ellenére arrafelé jóval kevesebb a szívinfarktus és az agyi trombózis. A titok a francia vörösbor fogyasztásában keresendő. A vörösborban ugyanis vannak olyan összetevők – a polifenolok, flavonoidok és a resveratrol  – amelyek semlegesítik a vérkeringésben lévő úgynevezett káros szabadgyököket. 

Nemrégiben orvosi borkonferenciát szerveztek Kőszegen, majd elhatározták, hogy 2007 első negyedében 150 önként jelentkező kőszegi lakoson öszszehasonlító érvizsgálatokat végeznek. A vizsgálatokkal megbízott Tarján Jenő kardiológus főorvos elmondta: azok nyaki ütőerének ultrahangos vizsgálatát végzik majd el, akik tíz éve Kőszegen élnek és rendszeresen fogyasztanak bort.

A másik csoportba azok kerülnek, akik hasonló körülmények között élve absztinensek. Ha van különbség a két csoport érrendszere között, akkor beszélhetünk „kőszegi paradoxonról” is – tette hozzá Tarján Jenő.  (Gy. Z.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.