Az energiapiac jövője a biomassza

A biomassza az eddigi számításoknál valószínűleg sokkal nagyobb mértékben képes helyettesíteni a fosszilis tüzelő- és üzemanyagokat. Ezzel több európai állam, így Németország is csökkenthetné függőségét a földgáz- és kőolaj importtól - derül ki a Die Welt című német napilap internetes kiadásában megjelent tudósításból.


Ludwig Popp, a neubrandenburgi főiskola egyik munkatársa szerint a biogáz berendezésekben keletkező metángázból erőművekben lehet áramot előállítani, s ilyen célra Alsó-Szászországban és Bajorországban már hoztak létre kísérleti berendezéseket.

A professzor szerint a biogázzal járműveket is lehet hajtani, a földgáz helyett. Németországban Mecklenburg-Pomeránia tartomány 120 biogáz berendezésével, és 8 biodízel előállító üzemével, valamint több biomassza erőművével már a jövő útját járja. Az észak-keleti szövetségi államban évente 450 ezer tonna biodízelt állítanak elő, amelynek egy részét exportálják.

Ugyanakkor a szükséges nyersanyagot azonban importálni kell. Ez az egyik legnagyobb konfliktus a bio üzemanyagokkal kapcsolatban, ugyanis Európában nincs elegendő termőterület, ezért elsősorban Latin-Amerikában hatalmas szójaültetvényeket hoznak létre. Ehhez kiirtják az őserdőt, vagyis súlyosan károsítják a környezetet.

A németországi számítások azt mutatják, hogy 2020 körül a szövetségi köztársaság észak-keleti részén már biomasszával fedezhetik az energiafelhasználás 25 százalékát. Úgy vélik, hogy ehhez a mostaninál sokkal kisebb berendezésekre lesz majd szükség, és egyebek között az istállókban és a melegházakban keletkező hőt is fel lehet használni fűtésre. A politikai döntéshozók azon is dolgoznak, hogy a gabonát is felhasználhassák áram - és hőtermelésre. A rendelkezésre álló 1,3 millió hektárnyi termőterület egyharmada rossz minőségű, azon a tervek szerint energianövényeket termelnének Mecklenburgban - írja a Die Welt online kiadása. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.