Áprilisban változik az orvosi ellátás finanszírozása

Az egészségügyi tárca emelést tervez a kórházi gyógyítás finanszírozásában, de lesznek olyan ellátások, amelyeket csak járóbeteg-ellátás keretében finanszíroznak áprilistól - mondta Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.


A kórházi kezeléseket hbcs-pontok (humán betegség csoport) alapján finanszírozzák és minden beavatkozásnak van egy adott pontszáma, egy pont jelenleg 136 ezer forint. Ezt az összeget tervezi a tárca emelni április 1-jén. Az államtitkár hozzátette, hogy valószínűleg megmarad a teljesítményvolumen-korlát (tvk), amely intézményekre lebontva meghatározza, hogy egy-egy kórház mennyi beteget láthat el.

Ha egy intézmény átlépi az adott évre meghatározott betegellátási számot, az a fölötti gyógyításra nem, vagy csak egy részére kapna pénzt a biztosítótól. Változás lesz továbbá az is, hogy bizonyos gyógyító tevékenységek kikerülnek a fekvőbeteg-ellátási finanszírozásból, így azok elvégzését a jövőben csak járóbeteg-ellátás keretében fizeti a biztosító. A háziorvosoknál egy úgynevezett teljesítmény-elvű finanszírozást vezetnének be - mondta Horváth Ágnes. Ezek egyfajta minőségi mutatók lennének, a meglévő kártyapénzen túl több pénz járna például egy cukorbeteg vagy magas vérnyomásban szenvedő beteg gondozásáért, "követéséért". (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.