Donnerwetter!

Csaknem negyedszázaddal az NSZK-Ausztria vb-csoportmérkőzés (1-0) után Walter Schachner, a korábbi 64-szeres osztrák válogatott csatár, aki napjainkban - korántsem mellesleg - az 1860 München edzője, beismerte: 1982 júniusában "bundameccset" játszott a két együttes.

A megegyezés azért volt lehetséges, mert a "sógorok" - két győzelemmel - már továbbjutottak, és a németeket 2-1-re felülmúló algériaiak egy nappal az NSZK-Ausztria mérkőzés előtt találkoztak a chileiekkel (3-2). Az európaiak tehát kiszámolhatták: minimális német siker esetén az afrikaiak - rosszabb gólkülönbségük miatt - "kiszállnak", így Hrubeschnak a 11. percben szerzett gólja után csak pantomim folyt a pályán.

A sors fintora: az NSZK válogatottja utóbb döntőt vívott, míg az osztrákok nyeretlenül kiestek a középdöntőben...

Ám a Schokónak (Csokinak) becézett Schachner mostani, a Bildnek adott nyilatkozata nem lepett meg senkit sem - illetve, talán csak annyiban, hogy valaki végre előjött a farbával -, hiszen az El Comercio című spanyol lap annak idején a rendőrségi rovatában számolt be a Gijonban rendezett mérkőzésről: "Huszonnégy nyugatnémet és osztrák állampolgár becsapott 41 000 fizető nézőt." Többen a két válogatott kizárására szólították fel a FIFA-t, de annak elnöke, Joao Havelange négy évvel korábban egyenesen részese volt egy másik "bundának", mivel brazil honfitársai (!) hiába fordultak a nemzetközi szövetséghez, hogy egy időben rendezzék a Brazília-Lengyelország (3-1) és az Argentína-Peru találkozót, a FIFA elutasította a beadványt. Aztán Menotti szakvezető - és Videla tábornok - Argentínája 6-0-ra győzött, jobb gólkülönbségével "kifocizva" a veretlen brazilokat a vb-döntőből.

Igaz, Schachner arról is mesélhetne valamit, hogy az akkor "a torna erkölcsi győztesének" nyilvánított - valójában bronzérmes - brazil együttes miként ment tovább az első csoportkörből. Miután az öntörvényű Claudio Coutinho kapitány még a keretből is kihagyta Luis Pereirát, Francisco Marinhót, Clodoaldót, továbbá szembekerült Rivellinóval, akit a kispadon "jegelt", a dél-amerikai együttes két ibolyaszerény döntetlennel kezdte a tornát (Svédország 1-1, Spanyolország 0-0). A harmadik fordulóban aztán az osztrákok következtek - addigra Coutinho Zicóval is összekülönbözött -, és szomszédaink ugyanúgy álltak, mint négy évvel később: négy pontjukkal (Spanyolország 2-1, Svédország 1-0) már mindenképpen továbbjutottak. A harmadik meccsükön pedig nem csináltak az égvilágon semmit sem, és ugyanúgy 1-0-ás vereséget szenvedtek sétatempóban - noha ebből nem lett botrány -, mint a '82-es vb harmadik csoportmeccsén.

Azt a csapatot egyébként - Pezzeyjel, Prohaskával, Jarával, Krankllal meg a leleplező Schachnerral - a legkiválóbb osztrák válogatottnak tartották az ötvenes évek Zeman-, Hanappi-, Ocwirk-, Happel-féle generációja óta.

De nem feltétlenül erkölcsileg...

"Kamu" küzdelem... Karl-Heinz Rummenigge mögött az osztrák Heribert Weber
"Kamu" küzdelem... Karl-Heinz Rummenigge mögött az osztrák Heribert Weber
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.