Tologatással a levélhullás ellen

Bármilyen körültekintő a szobakertész, előfordulhat, hogy egy-egy féltett növény levele foltos lesz, elsárgul, végül lehullik. Ha nem tömeges a jelenség, a kisebb levelűeknél még nem rontja a növény képét. Ám a levelüket vesztő banánok, pálmák, filodendronok már a szoba csúfságai lehetnek.

 

A gombák vagy baktériumok okozta betegségek kórképeit nem olyan egyszerű felismerni, mint a látható jelenlétükkel is rémisztő rovarok okozta bajt. A gombák és baktériumok ellen védekezni nem bonyolult feladat, mert legtöbbjük egyszerűen, az öntözés megváltoztatásával, a cserép odébb tolásával visszaszorítható, és ha ez nem sikerül, akkor elpusztítható réz- vagy kéntartalmú, esetleg különleges, szelektív, csak egy-egy betegség ellen hatásos szerrel.

A vírusok által terjesztett betegségek gyógyíthatatlanok, ezért a vírusos növényektől jobb minél előbb megszabadulni. De jó tudni, hogy a növényi betegségek emberre, állatra teljesen veszélytelenek.

A betegségek felismerése és meghatározása külön tudomány, ám megfelelő, általános szakkönyv segítségével bárki megpróbálkozhat vele. A gondozási hibák jeleit érdemes elsajátítani. A régen át nem ültetett növény általános gyengeségét például a cserép teljes átgyökeresedése okozhatja. Ha a gyökérlabdát már teljesen átszőtték a gyökerek, a növény egyszerűen kinőtte a cserepet. Bár nem pusztul el, visszafogja a növekedését.

Hasonló tüneteket produkál a gyökérrothadás is. Ha a növényt nem szellőztetik és nem ültetik át időben, a gyökérkárosodás okozta növekedésleállás visszafordíthatatlan állapotot idézhet elő. Ilyenkor érdemes a gyökerek között lévő földet teljesen kimosni, és a sérült, elpusztult növényi részeket eltávolítani. A gyökérrothadás kialakulásáért a nedves és hűvös környezet a felelős. Az átültetés idején érdemes a gyökereket alaposan (akár nagyítóval is) megnézni. Megtörténhet, hogy rágott részeket is találnak, ami főként a nagyobb cserepekben élő növények sárgulására ad magyarázatot. Ezért drótférgek, pajorok, ezerlábúak vagy százlábúak lehetnek a felelősek. A gyökérzet alapos tisztítása után talajkártevők ellen kezelt földbe kell ültetni a növényt.

Rosszabb a helyzet, ha a gyökereken, gyökérnyakon különböző méretű rákos sejtburjánzást találnak. A gyökérgolyvát okozó Agrobacterium elpusztításával nem érdemes kísérletezni. Az ilyen növénytől sajnos előbb-utóbb meg kell szabadulni, mert a baktériumos daganat megfojtja a növényt.

A lédús hajtásokkal élő növényeken a zöld és a gyökérrészek határán támadnak a szártőrothadást okozó gombák. Ezeket akkor érdemes keresni, ha hiába öntözik rendszeresen a növényt, az még akkor is szárad, ha a cserép földje nedves. A fuzárium, a Phytium gombák megbarnítják, és előbb-utóbb elemésztik szár tövét. A megbetegedett növénytől szintén meg kell válni.

A különböző levélfoltokat okozó gombák - az alternária, korompenész, lisztharmat, szeptória, szürkepenész, rozsdabetegség - jellegzetes tüneteket okoznak, könnyen felismerhetők. Legegyszerűbb védekezés - és általában teljes gyógyulást hoz - a beteg levelek eltávolítása, és a növény melegebb, szellősebb helyre költöztetése. Ha ezek után továbbra is támad a gomba, és nem sikerül pontosan meghatározni a betegséget, a gyanús levéllel a gazdaboltba kell menni, ahol a hozzáértő eladó segíthet kiválasztani a megfelelő növényvédő szert.

A jövő héten a metszési előkészületekről írunk.

Egy gyógyuló banán: csak az a baja, hogy hûvösben volt, és nem jól locsolták. De miután szerzõnkhöz költözött, kapott egy vízlabdát, és melegbe került, azóta két levelet hozott
Egy gyógyuló banán: csak az a baja, hogy hûvösben volt, és nem jól locsolták. De miután szerzõnkhöz költözött, kapott egy vízlabdát, és melegbe került, azóta két levelet hozott
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.