Nem mehetnek a roma gyerekek a folyosóra

Demonstrációt szervez a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet (JRPSZ) a jászladányi Móra Ferenc Általános Iskola előtt, tiltakozásul amiatt, hogy kitiltották az önkormányzati iskola pedagógusait és tanulóit az ebédlőhöz vezető folyosóról, ahol az alapítványi iskola osztálytermei vannak.

 

A tavalyi év végén Jászladány polgármesterének nyomására tovább fokozták gyermekeink diszkriminálását - állítja a JRPSZ elnöke. Kállai László azt közölte: kitiltották az önkormányzati iskola pedagógusait és tanulóit az ebédlőhöz vezető folyosóról, ezért télvíz idején csak az intézményt megkerülve jutnak el oda.

Emlékeztetőül: amikor az iskolabotrány elkezdődött, az önkormányzati iskola épületét kettéosztották, és egyik felében jött létre a fizetős magániskola, ahová zömében a nem roma gyerekek járnak. A roma gyerekek többsége az önkormányzati részben maradt, őket tiltották most ki - tanáraikkal együtt - a folyosóról. Ma az alapítványi iskolában a tanulók csaknem tizede, az önkormányzatiban a gyerekek több mint 90 százaléka roma: jelenleg 376-an tanulnak az önkormányzati, és 205-en az alapítványi iskolában.

A JRPSZ most tüntetést szervez az iskola előtt, és arra kéri a jászladányi romákat, hogy a demonstráció napján ne engedjék alsó tagozatos gyermekeiket az iskolába, tiltakozásul a tanulók "megaláztatása, etnikai alapú elnyomása ellen".

Emellett az ország tizennégy települését érintő országjáró körutat tervez a JPRSZ azzal a céllal, hogy társadalmi összefogásra szólítsa föl a romákat. Az akcióhoz több civil szervezet is csatlakozott. Kállai László elmondta: a romákat sújtó iskolai szegregáció megszüntetésére akarják felhívni a politikai hatalom figyelmét, és polgári engedetlenségre szólítják fel a romákat.

A körút egyebek mellett Hajdúhadházát, Nyíregyházát, Miskolcot, Debrecent, Budapestet, Zámolyt és Mosonmagyaróvárt érinti. Kállai hozzátette: tapasztalataik írásba foglalása után gyalogos békemenetet terveznek a Parlament elé, és a tervek szerint a köztársasági elnöknek vagy a miniszterelnöknek adják át a beszámolót.

Lakatos Elza
Roma Sajtóközpont

Évnyitó 2003-ban - az iskolát kettéosztották
Évnyitó 2003-ban - az iskolát kettéosztották
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.