A Földön egymilliárd ember nem jut hozzá egészséges ívóvízhez

 - A Földön egymilliárd ember nem jut hozzá egészséges ívóvízhez, s emiatt évente ötmillió csecsemő hal meg - mondta a Nemzetközi Víz Szövetség elnöke csütörtökön Balatonkenesén, a kétnapos Országos Ívóvíz-ágazati Konferencia megnyitóján.

Somlyódi György akadémikus hangsúlyozta: a szennyvízelhelyezést illetően sem kedvezőbb a helyzet, ugyanis 2,6 milliárd ember szennyvizét nem vezetik el és nem kezelik. Hozzátette: az ENSZ felmérése szerint az ivóvízellátás és a szennyvízelvezetési gondok teljes körű megoldásához több ezer milliárd dollárnyi beruházásra lenne szükség a világon. Az ENSZ célkitűzése szerint a két szolgáltatásban nem részesülők arányát 2015-ig felezni kellene, ám e tekintetben optimisták nem lehetünk - tette hozzá az elnök, akadémikus, a Magyar Víziközmű Szövetség és a Fővárosi Vízművek Zrt. által szervezett fórumon.

A nemzetközi szövetség elnöke rámutatott: a földben lévő közműrendszer világszerte elöregedett, ami állandó veszélyt jelent a biztonságos vízellátásra.

Somlyódi György szerint a fejlett Egyesült Államokban az elkövetkező 20 évben legalább ezer milliárd dollárt kell a vízi közművek rekonstrukciójára fordítani, Svájcban pedig a következő 25 évben mintegy 100 milliárd euróra lesz szükség a vízi infrastruktúra rekonstrukciójához. Megjegyezte: Németország az egyesítést követő 10 évben 10 milliárd eurót költött csak az ivóvízhálózat felújítására a volt NDK területén.

Somlyódi György rámutatott: az Egyesült Államokban komoly kutatásokat folytatnak arra vonatkozóan, miként lehetne a vízkezelés területén a nanotechnológiai módszereket egészen alacsony károsanyag-koncentrációjú vizek előállítására felhasználni. Hozzátette: ha nem is olcsó, de már könnyedén megoldható a mikroorganizmusok és vírusok eltávolítása az ivóvizekből.

A szakember emlékeztetett arra is, hogy húsz évvel ezelőtt az volt az általános vélemény, miszerint a tengervíz sótalanítását, ivóvízzé alakítását a nagy költségek miatt sosem végzik el, ezzel szemben ma már 200 millió ember iszik sómentes tengervizet, s a technológiai költségek is egyre mérsékeltebbek.

Az elnök hangsúlyozta: Magyarországon a vízbázisok és a technológiák 60-70 százaléka megfelelő és jó, a többi esetében azonban "beavatkozásra, rekonstrukcióra van szükség".

Tájékoztatott arról, hogy Magyarországon 317 vízszolgáltató van, ami szerinte "a rendszer gyengeségét mutatja". Megjegyezte: a lényegesen nagyobb és 55 millió lakosú Angliában például a vízellátás csupán 37 szolgáltató kezében van.

Az akadémikus szerint Magyarországon "a vízkezelés területén problémák sokaságával" állunk szemben, de hiányos a jogi szabályozás is, s szerinte régen itt lenne az ideje a víziközmű törvény megalkotásának.

Katona Kálmán, a parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke Balatonkenesén az MTI-nek elmondta: a távközléshez, az energia-szolgáltatáshoz hasonlóan a közműellátás szabályozását is rendbe kell rakni. Hangsúlyozta: felmerül a gazdaságos üzemméret kérdése is, mert szerinte a 317 szolgáltató rendkívül sok, s tudomása szerint "mindössze négy szolgáltatónál van szakszerű árképzés". A vízdíjakban durva árkülönbségek vannak - jegyezte meg.

"Ezért is nagyon fontos lenne, hogy legyen víziközmű törvény, mert az meghatározná, hogy milyen módon kell árakat kalkulálni" - vélekedett a parlamenti bizottság elnöke.

Hangsúlyozta: "forszírozni, ösztönözni" fogja, hogy legyen ilyen törvény, noha nem tudja, készül-e a tervezet. Megjegyezte: a parlamenti szünet utáni az első bizottsági ülések egyikén napirendre tűzi ezt a témakört, s szerint 2007. első félévében "a parlamentnek meg kellene oldania" ezt a törvényhozási kérdést, mert a víziközmű törvény megalkotása halaszthatatlan.(MTI)

 

Sorbanállás tiszta ivóvízért Banda Aceh-ben. Az iható vizet a katasztrófa utáni elsõ hetekben az ausztrál hadsereg katonái biztosították. Sikeres akciójuk hozzájárult ahhoz, hogy nem tört ki nagyobb járvány a katasztrófa sújtotta területen
Sorbanállás tiszta ivóvízért Banda Aceh-ben. Az iható vizet a katasztrófa utáni elsõ hetekben az ausztrál hadsereg katonái biztosították. Sikeres akciójuk hozzájárult ahhoz, hogy nem tört ki nagyobb járvány a katasztrófa sújtotta területen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.