"Évfordulós" Amnesty-tüntetés Guantánamo ellen

Az ötéves guantánamoi fogolytábor azonnali bezárását követelte az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet csütörtökön Budapesten; látványos akciójuk során a magyar politikusok segítségét is kérték.

Öt évvel ezelőtt ezen a napon szállították az első foglyokat a Kubában lévő amerikai fogolytáborba - indokolta akciójuk aktualitását az AI kampánykoordinátora újságíróknak. Olt Boglárka hozzátette: céljuk, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy Guantánamoban vádemelés nélkül tartanak fogva rabokat, akik embertelen körülmények között sínylődnek, ezért be kell zárni a rabtábort.

A jogvédő szervezet figyelemfelkeltő akcióját a Parlament előtt kezdte, ahol egy ember nagyságú, szögesdróttal "díszített", fémből és vashuzalokból készült torta mellett több aktivista narancssárga rabruhában, fejükön fekete csuklyával térdepelt az újságírók és fotósok előtt.

Az esemény elején Gusztos Péter, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának szabad demokrata tagja átvette azt a képeslapokat tartalmazó csomagot, amelyet a szervezet az országgyűlési képviselőnek szánt. A politikus ígéretet tett arra, hogy eljuttatja a képviselőkhöz a fogolytábor bezárására felhívó lapokat.

Az AI rendezvényének lezárásaként a Parlament mellől átvonult a nem messze lévő Szabadság térre, ahol az amerikai nagykövetség épülete előtt "születésnapi gyertyagyújtással köszöntötték" a guantánamói jogsértések 5. évfordulóját.

Az AI ismertetése szerint az elmúlt öt évben közel félszáz országból összesen 775 rabot szállítottak Guantánamoba, a hírhedt Camp X-Ray-be és a Camp Deltába. Jelenleg is 430 foglyot tartanak nyilván. A rabok túlnyomó többségét a "terrorizmus elleni háború" nevében vették őrizetbe.
(MTI)

Az Amnesty International aktivistái a Parlament elõtt rendezett demonstráción
Az Amnesty International aktivistái a Parlament elõtt rendezett demonstráción
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.