Indul a második Budapest-Bamako-rali

Második alkalommal rendezik meg a Budapest-Bamako-ralit: a "fapados Dakarnaknak" is nevezett verseny szombat reggel a budapesti Felvonulási térről indul.

A tavaly először megrendezett futam olyan népszerűvé vált, hogy idén több mint száz csapat csaknem 250 versenyzője áll rajthoz. A táv valamivel több mint 8200 km, nyolc országot - Magyarország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Marokkó, Mauritánia, Mali - szel át, és 15 napig tart.

"Afrikában vezetni olyan spirituális élmény, amit egyszer mindenkinek meg kell tapasztalnia" - nyilatkozta az esemény csütörtöki, felvezető sajtótájékoztatóján Szabó Gál András, a verseny megálmodója.

A kalandokon túl még egy nagyon fontos kötelességüknek is eleget tesznek az indulók, mégpedig a jótékonyságnak. Minden nevező "örökbefogadott" vagy mauritániai, vagy mali falut, ahová a verseny  során ellátogatnak és ajándékokkal kedveskednek a világ ötödik és hatodik legszegényebb országa ily módon kiválasztott képviselőinek. A legbőkezűbb csapat a Teréz Anya jótékonysági díjat kapja.

A "flúgos futamon", amelyen három - verseny, túra, sport - kategóriában vetélkednek, számos ritka autó is indul: van, aki két ütemű Trabanttal, Daciával, de akad, aki éppenséggel egy 1971-es Csepel D-344-essel vág neki a távnak.

Szerencsés esetben magyar világcsúccsal zárulhat az esemény, mivel az egyik csapat a vontatás Guinness-rekordjára hajt. Ehhez valamivel hosszabb útvonalon, 8500 km-t kell megtennie.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.