Újraindultak a szállítások a Barátság vezetéken

Szerda este Fehéroroszország újra megkezdte a kőolaj továbbítását a Barátság vezetéken, mostanra Magyarország ismét folyamatosan kapja az orosz kőolajat a Barátságon, amely csúcskapacitáson működik.

Csütörtök reggel orosz részről is megerősítették, hogy újra szállítják a kőolajat a Barátság vezetéken. Fehéroroszország teljes egészében visszatáplálta a rendszerbe a tőle visszakövetelt 79 ezer tonna olajat. A Transznyeft a maga részéről (közép-európai idő szerint 6 óra 22 perckor) megkezdte az olaj továbbítását Fehéroroszországba. A Barátság vezeték a szokásos módon működik - mondta az orosz állami vezetékmonopólium, a Transznyeft vezérigazgató-helyettese, Szergej Grigorjev csütörtök reggel újságíróknak. 
A lengyel kőolajvezetékeket üzemeltető PERN vállalat is azt jelentette, hogy megindult az orosz kőolajszállítás  szerda este a lengyel-fehérorosz határnál. Szerdán 20.30-kor a lengyel-fehérorosz határnál lévő Adamównál jelezték, hogy megindult a kőolajszállítás a Barátság kőolajvezetéken - közölte Tomasz Zakrzewski, a PERN  szóvivője a PAP lengyel hírügynökséggel. Hozzátette, hogy a  szállítások teljes mennyiségben néhány órán belül újraindulhatnak. Anna Fotyga lengyel külügyminiszter és Piotr Naimski gazdasági  miniszterhelyettes szerdán jelentette be, hogy a szállítás  megindulásakor Lengyelország megosztja Németországgal az első szállítmányokat.

Folyamatosan érkezik az orosz olaj Magyarországra, a Barátság vezeték teljes csúcskapacitással működik, óránként 1100 tonna olaj érkezik rajta -  mondta Ferencz I. Szabolcs, a Mol kommunikációs igazgatója  csütörtökön az MTI-nek. Hozzátette: a Mol finomítója már nem használja a stratégiai készleteket, amiből szerda délután három órától csütörtökön reggel  nyolcig több mint 10 ezer tonna olaj fogyott. A Mol már megkezdte saját technikai készlétének a visszatöltését  is: ebből a készletből két napig használtak fel mintegy 34 ezer  tonna olajat. Ferencz I. Szabolcs kifejtette: mihelyst megbizonyosodnak az  olajszállítás folyamatosságáról, a készletező szövetséggel  egyeztetve megkezdik visszapótolni a stratégiai készletet, amire a  törvény szerint egyébként 6 hónapja van a Molnak. A visszapótlás  minden valószínűség szerint még januárban megtörténik.

A tranzitdíj - Oroszország által előfeltételként szabott -  visszavonása után, ami a két elnök, Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka telefonbeszélgetését követte, German Gref orosz gazdasági miniszter és Andrej Kabjakou fehérorosz miniszterelnök-helyettes  Moszkvában újrakezdte a tárgyalásokat az olajvita megoldásáról. Ezek a tárgyalások, amelyeket csütörtökön Szjarhej Szidorszki fehérorosz miniszterelnök folytat orosz kollégájával, Mihail Fradkovval, kiterjednek az orosz kormány által a fehéroroszországi  nyersolajeladásokra újévtől kivetett exportvám eltörlésére is - jelezte Andrej Saronov orosz gazdasági miniszterhelyettes. Oroszország azért vetette ki az olajexportvámot, mert nem tudott  megegyezni Fehéroroszországgal a vámmentesen kapott orosz olajból  ottani finomítókban készült olajtermékek jövedelmező nyugati  eladására kivetett fehérorosz exportvám megosztásáról vámuniós sémájuk keretében.

Kóka János gazdasági miniszter az este egyeztetett az unió energiaügyi biztosával, Andris Piebalgs-szal, aki elmondta, hogy a szállítások visszaállításától függetlenül megtartják Brüsszelben az energiaügyi tanács ülését. Kóka szerint Európának garanciát kell kapnia Oroszországtól és a tranzitországoktól arra, hogy a jövőben ilyen üzleti viták ne veszélyeztessék más országok ellátását. Az ellátást akkor tekinthetjük folyamatosnak, ha a Fehéroroszország által korábban kivett mennyiség visszatáplálását folyamatos orosz szállítás követi.

Szerda késő délutánra derült ki egyértelműen, hogy Fehéroroszország eltörölte a területén áthaladó orosz olajra múlt  héten kirótt tranzitdíjat. A Khomeltranseft Druzhba fehérorosz vezetéküzemeltető jelezte, hogy a szivattyúkat csak írásos utasítás alapján indítja újra, amelyet Szjarhej Szidorszkij miniszterelnök adja meg a fehérorosz Belneftekhim olajipari vállalat vezetőinek, Oroszországgal és Lengyelországgal való  egyeztetés után. 

A Transznyeft hétfőn állította le a Druzsba vezetéken áramló orosz exportot, arra hivatkozva, hogy Fehéroroszország jogellenesen megcsapolta az európai, köztük a magyar vásárlóknak szánt olajat. Fehéroroszország szerdán eltörölte a tranzitdíjat, amelyet a  területén át Európába irányuló orosz olajra rótt ki, jelentette be Szjarhej Szidorszkij miniszterelnök, megnyitva az utat az Oroszországgal elfajult olajvita megoldásához és a Barátság  vezetéken áramló szállítások felújításához.

A fehérorosz kormány szerdai ülésén, tekintettel az  Oroszországgal létrejött megállapodásokra, hatálytalannak  nyilvánította azt a döntését, amelyet a főcsővezetékeken folyó  olajtranzit díjáról a múlt héten hozott, közölte Szidorszkij az Interfax szerint. Fehéroroszország visszaadta a korábban lefoglalt olajmennyiséget a Barátság kőolajvezetékbe. A Mol egyébként már szerdán 15 óra óta a felszabadított stratégiai kőolajkészletet használta, a kőolajszállítás újraindulásáig. 

Kóka: nem lesz fennakadás

Magyarországon nem lesz fennakadás az üzemanyag- és a vegyipari ellátásban, a kialakult helyzet nem okoz árnövekedést sem - mondta Kóka János gazdasági miniszter azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezetésével a kormány több minisztere és energiaipari vezetők egyeztetést tartottak a kőolajellátás biztonságáról. >>>>

(forrás: MTI)

A Barátság vezeték egyik szivattyúállomása - elzárják?
A Barátság vezeték egyik szivattyúállomása - újra kinyíltak a csapok
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.