Szaddám luxusvilláit Irak visszakéri

Az iraki kormány bejelentette igényét arra a két francia tengerparti luxusvillára, amelyek korábban az iraki diktátor családjának tulajdonát képezték. Törökországban eközben Husszein kivégzését imitálva felakasztotta magát egy 12 éves fiú, így nyolcra nőtt azoknak a kiskorúaknak a száma, akik az iraki elnök kivégzését utánozva haltak meg.


A Le Figaro című párizsi napilap értesülése szerint a Cannes-ban található Le Mas nevű villát és a hozzá tartozó parkot Szaddám Huszein féltestvére, Barzan al-Tikríti a nyolcvanas évek közepén vásárolta meg, amikor Irak ENSZ-nagykövete volt Genfben. Őt az egykori diktátorral egy perben ítélték halálra emberiség elleni bűncselekmény vádjával, kivégzése bármikor esedékes.

Az iraki hírszerzés vezetőjeként családjával ebben a villában töltötte nyarait, de Szaddám Huszein ideküldte magába szállni Udaj nevű fiát is, miután az egy részeg mulatozás után megölte apja egyik hű csatlósát. A villát az a svájci Logarcheo nevű cég vásárolta meg, amely a volt iraki rezsim megbuktatása után felkerült azon vállalkozások listájára, amelyeknek vagyonát és forrásait az Európai Unió befagyasztotta. A házra egy ideig egy libanoni őr felügyelt, de egy éve teljesen üresen áll a fenyőkkel teli ősparkban.

Egy másik, szintén Barzan al-Tikríti és családja által látogatott ház nem messze Cannes-tól, Grasse-ban található. A villából azonban az iraki háború kirobbanásának pillanatában az Irakból küldött őrök mindent maguk után hagyva örökre elmenekültek néhány francia önkényes házfoglaló örömére. A csavargók a házat azóta is otthonuknak tekintik és gyakorlatilag teljesen lelakták. Irak párizsi nagykövetsége a francia gazdasági és külügyminisztériummal is tárgyal arról, hogy az ingatlanok az iraki állam tulajdonát képezhessék.

Egy, a párizsi lapnak nyilatkozó iraki diplomata elmondta: kellett némi idő a hivatalos dokumentumok felkutatásához Bagdadban, de az iraki állam jogilag az ingatlanok tulajdonosának tekinti magát, így álláspontjuk szerint a tulajdonok átíratása nem jelenthet gondot a francia hatóságok számára.

Nyolc kiskorú halt meg a világban a Szaddám-kivégzést imitálva

Szaddám Husszein kivégzését utánozva felakasztotta magát egy 12 éves kisfiú Törökországban, és ezzel már nyolcra nőtt azoknak a kiskorúaknak a száma, akik a volt iraki elnökön végrehajtott ítélet utánzásában haltak meg szerte a világban. Alisan Akti egy délkelet-anatóliai, többségében kurdok lakta faluban élt, és a családi ház egyik használaton kívüli szobájában vetett ily módon véget az életének.

Édesapja elmondta, hogy fiának nem voltak pszichés problémai, és gyermeke tragikus haláláért azt a felvétel tehető felelőssé, amely az exdiktátor felakasztását mutatta be a televízióban. Miután látta a filmet, a gyermek állandóan azt kérdezte: hogyan végezték ki Szaddám Huszeint, szenvedhetett-e? - mondta az apa a szerdai temetésen megjelent újságíróknak. "El kellene távolítani az ilyen jeleneteket a képernyőkről" - mondta az apa. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.