Elfogadhatatlan az orosz olajszállítások leállítása az EU számára

Bírálta Oroszországot az Európai Unió kedden amiatt, hogy Moszkva Brüsszel megkérdezése nélkül leállította a kőolajszállítást a több uniós tagországot is ellátó Barátság vezetéken; az unió úgy véli, hogy minden korábbinál fontosabbá vált az európai energiafüggőség csökkentése.

Oroszország, amely az európai olajfogyasztás 12,5 százalékát biztosítja, Fehéroroszországgal kialakult vitája miatt szüntette be a szállításokat. Az intézkedés több közép-európai országot érint, köztük Magyarországot.

Elfogadhatatlan az orosz kőolajszállítások leállítása az Európai Bizottság és az unió soros elnöki tisztét betöltő Németország számára - hangsúlyozta José Manuel Barroso, a bizottság elnöke és Angela Merkel német kancellár berlini sajtóértekezletén, élesen elmarasztalva Moszkvát a partnerekkel való minimális konzultáció, a tájékoztatás hiánya miatt. A kancellár úgy vélte, hogy nehéz helyzetekben különösen szükség van a partnerekkel való konzultációra. Szavai szerint az ilyen lépések aláássák a bizalmat, s elengedhetetlennek nevezte annak helyreállítását.

A német kancellár utalt ugyan arra, hogy Moszkva az elmúlt évtizedekben megbízható szállítónak bizonyult, ennek ellenére Barrosóval együtt elfogadhatatlannak és nyugtalanítónak nevezte a kialakult helyzetet. Mindketten nyomatékosan sürgették a korábbi, "normális" helyzet haladéktalan visszaállítását.

Barroso és Merkel bírálta Fehéroroszországot is, hangoztatva, hogy az energiaszállítások terén vállalt kötelezettségek betartása a tranzitországokra egyaránt vonatkozik. Mind Barroso, mind Merkel annak a nézetnek adott hangot: a történtek még inkább aláhúzzák az Európai Unió közös energiapolitikájának, illetve az energiabiztonság szavatolásának a szükségességét.

Magyarország elvárja Moszkvától és Minszktől, hogy teljesítsék ellátási és tranzitkötelezettségeiket, az Európai Unió elnökségét és az Európai Bizottság illetékeseit pedig felkéri, haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat Oroszországgal és valamennyi érintett tranzitállammal arról, hogyan kaphat az EU garanciákat arra, hogy a gáz- és olajellátás a jövőben biztonságos lesz, és nem kell újabb válsághelyzetektől tartani - jelentette ki Kóka János. A gazdasági és közlekedési miniszter brüsszeli sajtótájékoztatóján megerősítette: ha 24 órán át szünetel az olajszállítás a vezetéken, akkor elkezdődik a stratégiai tartalékok felszabadítása, így ellátási zavarokra Magyarországon nem kell számítani.

Kóka János hozzátette: Kelet- és Közép-Európa országainak ebben a tekintetben közös problémai vannak. Az egykori szocialista országok gáz- és kőolajhálózata nagymértékű függést hordoz az orosz eredetű nyersanyagtól, ráadásul a tranzit- és az ellátó országok vitája is a térség államait hozza nehéz helyzetbe. Megerősítette: az elmúlt két napban többször beszélt Andris Piebalgs európai energiaügyi biztossal, aki egyebek között jelezte, hogy csütörtökre összehívta az úgynevezett olajellátási szakértői csoportot. A magyar szakértők is részt vesznek ezen a találkozón - mondta a miniszter.

A magyar Külügyminisztériumban az a vélemény alakult ki, hogy várhatóan néhány napon belül megállapodás születhet az Oroszországból érkező olajszállítások újraindításáról - mondta Polgár Viktor, a külügyi tárca szóvivője kedden késő délután Budapesten. Polgár Viktor nyomtatékosította: Magyarország az Oroszországból megrendelt teljes olajmennyiségre igényt tart.

Kedden újrakezdődtek az orosz-fehérorosz tárgyalások a Barátság vezetéken Európába áramló olajtranzit teljes leállítása után, de Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz olajtermelés mérséklésének fontolóra vételére is utasította kormányát egy kremlbeli értekezleten annak jeleként, hogy az alkudozás elhúzódhat. Putyin a kabinetülésen megbízta miniszterelnökét, Mihail Fradkovot, hogy miniszterei vitassák meg az orosz olajcégekkel a termelés mérséklésének lehetőségét, hiszen a fehéroroszországi tranzittal és finomítással gondok vannak, és az oroszországi finomító kapacitás korlátozott. Putyin - az orosz olajvállalatok veszteségeinek minimalizálása mellett - arra is utasította minisztereit, hogy tegyenek meg mindent az európai fogyasztók érdekeinek védelmében.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.