Megerősödött a Magyar Telekom kihívója

A Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTCC) 470 millió euróért megvásárolja Magyarország második legnagyobb vezetékes távközlési szolgáltatóját, az Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt-t - közölte az Invitel kedden.

A közlemény szerint Magyarország két vezető alternatív távközlési szolgáltatójának egyesítésével egy lényegesen szélesebb szolgáltatási alap és a Magyar Telekom még erősebb kihívója jöhet létre.

A megállapodás értelmében a HTCC megvásárolja a Matel NV 100 százalékát, és ezáltal közvetett úton az Invitel részvényeinek 99,98 százalékát szerzi meg a záráskori hitelállomány átvállalása beszámításával összesen 470 millió eurós vételárért. Az összeg az Invitel által a 2006. szeptember 30-ig terjedő 12 hónapos időszakban elért EBITDA 6,1-szeresének felel meg.

A közlemény szerint a HTCC készpénzben fizet, az összeg egyrészt hitelfelvételből, másrészt az Invitel jelenlegi vezetősége egyes tagjai részére - az Invitelben birtokolt részvényeik egy részének ellenértékeként - kibocsátott, legföljebb 1,1 millió darab új HTCC  részvényből áll össze. Ez utóbbiak a HTCC teljesen hígított  részvénytőkéje közel 6,2 százalékának felelnek meg.

Az ügylet a szokásos feltételek, például a hatóságok engedélye  függvényében jön létre, a zárásra várhatóan 2007 első felében kerül  sor.

A közlemény alapján a HTCC arra számít, hogy az egyesített  vállalkozás méltó részesedést szerez mind a magyar, mind a  közép-kelet-európai távközlési piacokon. Azt is reméli, hogy sikerül  gyorsan kiaknázni a közös működés minden előnyét, és az egyesülés  eredményeképpen jobb termék- és szolgáltatáskínálattal tudják  megkeresni az ügyfeleket.

Az Invitel szerint a két vállalat egyesítése ésszerű lépés a  magyar piacon. A vállalatok együttesen nagyobb üzemi méretre tesznek  szert, ami eredményesebb és gazdaságosabb beruházásokat tesz  lehetővé, továbbá kiterjedtebb és versenyképesebb szolgáltatások  nyújtását a lakossági és üzleti ügyfelek részére.
Az új szolgáltató országos piaci részesedése várhatóan  megközelíti a 20 százalékot. A kijelölt 54 magyarországi  szolgáltatási körzet közül 14-ben meghatározó szolgáltatóként fog  működni.
A kedvezőbb növekedési feltételek mellett az új társaság azzal  számol, hogy a működési költségeken éves szinten 14 millió eurót  takaríthat meg, és mivel a most kibővült csoport egyetlen országos  ügyfélkiszolgáló hálózatra támaszkodhat, további megtakarításokra  számíthat a beruházások területén is.

A közlemény szerint a működési költség megtakarítások a közös  hálózat-üzemeltetés optimalizálásából, a bővített termékkínálat,  valamint az értékesítési, marketing és disztribúciós tevékenységek  egységesítéséből, továbbá a műszaki, informatikai és ügyféltámogató  funkciók áramvonalasításából erednek.

A vállalat-integráció a várakozások alapján akár 12 hónapot is  igénybe vehet, a célok többségét az ügylet létrejöttét követő két  éven belül valósíthatja meg a társaság.

A 2006. szeptember 30-ig terjedő tizenkét hónapos időszakra  számítva az egynek tekintett vállalkozások pro forma árbevétele 348  millió euró volt, üzemi eredménye (EBITDA) pedig elérte a 119 millió  eurót.
Az új cég vállalatvezetése mindkét szervezet erősségeire építeni  kíván.

A HTCC-nek három leányvállalata van Magyarországon: a  Hungarotel, a PanTel és a PanTel Technocom. A Hungarotel az ország  54 koncessziós területéből ötben biztosít helyi hozzáférést a  telefon-, ISDN, internet és egyéb távközlési szolgáltatásokhoz. A  PanTel Magyarország meghatározó alternatív távközlési szolgáltatója,  amelynek országos száloptikai gerinchálózata hét szomszédos  országban csatlakozik kihelyezett operatív egységekhez. A PanTel  Technocom különleges távközlési megoldás szállító, amely - egyebek  mellett - a közép-kelet-európai régió legnagyobb olajipari  társaságának, a Mol-nak is szolgáltat.

A HTCC mintegy 220.000 ügyfélnek szolgáltat. A vállalati piacon a társaság kiterjedt ügyfélbázist épített ki: mintegy 2.000, többnyire nagy forgalmú üzleti előfizetője van. A nagykereskedelmi piacon a HTCC 212 belföldi és nemzetközi cégnek nyújt szolgáltatást.

Az 1994-ben alapított Invitel telefon, internet és adatátviteli  szolgáltatásokat nyújt lakossági és üzleti előfizetőknek Magyarországon.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.