Megszűnt a nonstop rendőri jelenlét

Hétfőtől megszűnt a folyamatos rendőri jelenlét Olaszliszkán, ahol október közepén meggyilkoltak egy tiszavasvári tanárt. Az utóbbi hetek nyugalomban teltek el a zempléni településen, így a rendőrség nem látta indokoltnak a 24 órás szolgálat fenntartását.

A rendőrség tavaly október 15. óta biztosított folyamatos járőrszolgálatot a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán, ahol feldühödött helyiek meggyilkolták Szögi Lajos tiszavasvári tanárt, miután autójával elsodort egy kislányt. A gyerek könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet. A következő napokban számtalan fenyegetés érkezett a faluba a helyi romáknak címezve, s közülük többen - a gyilkosság miatti bosszútól tartva, félelmükben - elmenekültek otthonról. A rendőrség a nyugalom helyreállítása érdekében állandó járőrszolgálatot biztosított a helyiek védelmére. A bűncselekmény utáni napokban naponta tíz-tizenkét rendőr tartózkodott éjjel-nappal a településen, később a létszám két járőrpárra csökkent.

December közepére úgy tűnt, normalizálódik a helyzet Olaszliszkán. Akkor azonban a gyilkosság helyszínétől távol eső, helyi roma telepet dobálták meg kővel ismeretlenek, egy ház pedig - azóta is tisztázatlan körülmények között - kigyulladt. Ekkor újból megerősítették a járőrszolgálatot a faluban. Nagy János alezredes, a sárospataki rendőrkapitányság vezetője elmondta: az azóta eltelt csaknem egy hónap alatt nem volt újabb dobálás, így ott is megszüntették az állandó rendőri jelenlétet. Ennek ellenére - közölte - a jövőben is kiemelt figyelmet szentelnek a település lakóinak biztonságára.

Az olaszliszkai gyilkossággal kapcsolatban a bíróság eddig hét helyi lakost helyezett előzetes letartóztatásba: ennek tartamát mindannyiuk esetében a már letöltött egy hónap után további három hónappal meghosszabbították. A letartóztatottak között van annak a kislánynak az apja, anyja, valamint egyik testvére, akit Szögi Lajos autójával a gyilkosság előtt elsodort.

A nyomozás jelenleg is folyik, ám annak részleteiről a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője tegnap nem tudott új információval szolgálni. Martossy György, a megyei főügyészség szóvivője viszont érdeklődésünkre elmondta: az orvos szakértői jelentés ismeretében emberölés helyett különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésre változott a bűncselekmény minősítése. A szakértői dokumentum tartalma szerint ugyanis a tiszavasvári tanár fejét körülbelül ötven elkülöníthető ütés érte, a testét pedig öt-hét. A fejet ért sérülések közül néhány arra utal, hogy a bántalmazás közben a támadók valamilyen eszközt is használtak. A minősítés szigorítása azt vonhatja maga után, hogy a gyilkosság kapcsán akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható az elkövetőkre - közölte a főügyészség szóvivője.

Járõr a tragédia utáni napokban
Járõr a tragédia utáni napokban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.