A támogatottak ötöde nem kap az szja-ból juttatott egy százalékból

A megjelölt civil vagy annak mondott szervezetek mintegy ötöde saját hibájából nem kapta meg a 2005-ös adóból neki szánt egy százalékot, de a pontatlanul kitöltött felajánlások és a késve befizetett adó miatt is "elúszott" 431 millió forint.

A 25 728-ból több mint ötezer civil szervezet nem jutott hozzá a 2005-ös személyi jövedelemadókból számára felajánlott egy százalékhoz - erről mostanában értesítették azokat, akik a pórul járt alapítványoknak kívántak volna juttatni az adójukból. A 2005-ös bevallások feldolgozása - a kitolt beadási határidők miatt - a nyár végéig tartott, ekkor értesítette a kiválasztott szervezeteket az APEH arról, hogy ők a támogatotti listán szerepelnek. A szervezeteknek egy hónapjuk van azt igazolni, hogy jogosultak a támogatásra - aztán ezt az adóhivatal ellenőrzi, elutasítás esetén ott van a fellebbezés is, így csak ilyenkor, év elején lehet azt megtudni, hogy a felajánlott egy százalék mégiscsak a költségvetést gazdagította.

A legtöbb, az egy százalékot nem megszerző szervezet egyébként egyszerűen azért nem kap pénzt, mert nem küldte vissza az APEH-nak azt az adatlapot, amelyen a hatóság annak igazolását kérte, hogy a kedvezményezett valóban megfelel a törvény szabta feltételeknek, s kéri a neki szánt összeget. Több mint három és fél ezer civil szervezet tett így, és ezzel összesen 138,5 millió forintról mondott le, vagyis átlagosan 37 ezer forintra mondtak nemet. Közel hatszázan pedig visszajeleztek ugyan az APEH-nak, de nem kértek az egy százalékokból: ők összesen 15,3 millió forinttal, egyenként 26 ezer forinttal lettek így szegényebbek. Mintegy nyolcszáz szervezet viszont akkor sem kaphatta volna meg a neki felajánlott pénzt, ha kéri: ezek jobbára gazdasági társaságok, így részvénytársaságok, kft.-k, pénzintézetek és egyházi intézmények voltak - derül ki a hatóság által az Országgyűlés illetékes bizottsága számára készített kimutatásból. Nekik majd 80 millió forintot címeztek, vagyis egyenként körülbelül százezret. Így összesen a felajánlások 1,7 százaléka, 233,2 millió forint - több mint 38 ezer magánszemély adójának egy százaléka - maradt a költségvetésnél.

Ennek csaknem kétszeresét tette ki az érvénytelen felajánlásokban szereplő összeg. A 431 millió forint végül azért "nem talált gazdára", mert eleve be sem fizették határidőre, egyszerre több szervezetet jelöltek meg vagy egyéb, a törvény által előírt és meglehetősen szigorúan meg is követelt formális feltétel hiányzott - ilyen például az aláírás a borítékon és a felajánláson vagy a kedvezményezett adószáma.

Mindazonáltal a tavaly, vagyis a 2005-ös jövedelem alapján felajánlott 1+1 százalékok értéke meghaladta a korábbi évekét. Az szja-bevallók közel harmada rendelkezett adója 1+1 százalékáról, érvényesen ezt 1,29 millió magánszemély tette. Ők 13,1 milliárd forinttal gazdagították a civil szférát, az egyházakat és a költségvetés öt kiemelt alapjának (itt olyan témák szerepeltek, mint a parlagfű-mentesítés, a sporttevékenység, a bűnmegelőzés támogatása, a közjóléti célú erdővédelem, valamint a Szülőföld Alap) kedvezményezettjeit. Az összeg növekedése ellenére sem mondható kielégítőnek, hiszen ez a lehetséges felajánlható keret mindössze 55 százaléka: voltaképpen 2003 óta nem nő érdemlegesen a felajánlások száma, holott ma jóval nagyobb figyelmet fordítanak a figyelemfelhívásra és a civil szervezetekkel kapcsolatos pontos tájékoztatásra mind az érintett szervezetek, mind a folyamatot bonyolító APEH.

A hatóság egyébként néhány száz esetben a pénzek felhasználását is vizsgálja, magyarán megnézi, hogy a felajánlott és átutalt összeget a civil szervezet, alapítvány valóban a megjelölt célra fordítja-e, erről megfelelő elszámolást végez-e, s a törvény által előírt módon és határidőig tájékoztatja-e a közvéleményt minderről. Tavaly közel 300 szervezethez látogattak el az APEH revizorai, ezeket a támogatás nagysága, tevékenységük vagy közérdekű bejelentés alapján választották ki. A legtöbb helyen rendben találták a dolgokat, ám előfordult, hogy nem tudták szabályos számlával igazolni, mire ment el a pénz. Volt olyan is, hogy a mindennapi működésre vagy a vállalkozási tevékenységgel kapcsolatos kiadásokra költötték az szja-s egy százalékokat. Abban az esetben, amikor csak fiktív számlával szolgálhatott a civil szervezet, vagy az alapítvány elnöke magáncélra szánta a közcélú adományt, a pénz visszafizettetése mellett büntetőfeljelentést is tett a hatóság. Összesen 41,8 millió forintot kellett ily módon visszafizetni a költségvetésbe.

Az idén február 15-ig kell nyilatkozniuk az egy százalékról azoknak az szja-bevallóknak, akik az adóhatósági adómegállapítást (adam) választják, vagyis az APEH-et kérik fel, hogy készítse el elszámolásukat, vagy a munkáltatójukhoz fordulnak. Ugyanez a dátum vonatkozik az egyéni vállalkozókra és az áfakörbe tartozó adószámos magánszemélyekre. A bevallást önállóan elkészítők számára május 21. a határidő. Az 1+1 százalékos felajánlásokat az idén is meg lehet tenni papíron és elektronikus úton egyaránt. Fontos, hogy azon pontosan szerepeljen a kedvezményezett szervezet neve és adószáma, valamint a felajánló aláírása. A szervezetek listája szerepelt az APEH honlapján is. Változást jelent 2006-hoz képest, hogy az idén már a felsőoktatási intézmények is szerepelnek a törvényben felsorolt kedvezményezhető szervezetek között.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.