Virtuális magánórák - korrepetálás a neten

Az interneten már nemcsak tanulni lehet, hanem a tanuláshoz segítséget is kérhetünk az egyre szélesebb kínálatú online korrepetáló szolgáltatóktól. A leggyakrabban nyelveket és reál tárgyakat tanítanak az internetes póttanárok, jellemzően olcsóbban, mint ha személyesen vennénk igénybe a szolgáltatást.

A mostani vizsgaidőszakban interneten korrepetál a Műegyetem – persze nem mindenkit, csak az MBA és a jogász-közgazdász (fizetős) képzésben részt vevőket, és nem is valódi korrepetálásról, hanem a félév előadásainak internetes közzétételéről van szó – de ez semmivel sem csökkenti a hír jelentőségét. Az internet visszavonhatatlanul beépült az oktatásba, és a távtanulásban/távtanításban egyre többen látnak üzletet.

Maga az ötlet az Egyesült Államokból érkezett, és a megvalósult alkalmazásokra is ott lehetett először példát találni. Az amerikaiak a home sourcinggal vagy az outsourcinggal (a tevékenység „kihelyezésével”) kombinálják a távkorrepetálást: a kisgyermekükkel vagy beteg családtagjukkal otthon lévő, illetve eleve Indiában vagy a Távol-Keleten dolgozó, angolul jól beszélő pedagógusok segítenek a tanulásban, persze jó pénzért. A szolgáltatás mindkét félnek megéri: Amerikában a magántanár drága, óránként akár 100 dollárba is belekerül, ugyanennyiért egy egész hónapon keresztül igénybe vehető a távkorrepetálás az interneten keresztül. A módszer egyszerű: a tandíjért a diák egy hónapig élő jelszót kap, ezen jelentkezhet be a rendszerbe, méghozzá napszaktól függetlenül. Korábban főleg az instant üzenetküldők (az MSN és társai) szolgáltak kommunikációs csatornául, újabban inkább a Skype-féle mikrofonos-hangszórós technikák divatosak, gyakran tábla-PC-vel vagy a számítógépre kötött írótáblával kombinálva.

Magyarországon a nyelvtanárok használták ki először tömegese(bbe)n az internet kínálta távtanítási lehetőségeket, főleg az „offline” vagyis a tanfolyamokra, magánórákra járó diákjaik korrepetálására, de találni olyan ajánlatokat is a világhálón, ahol az oktató kifejezetten online nyelvórákat kínál, azaz „látni sem akarja” a diákjait.

Létezik klasszikus internetes korrepetálás, azaz leckeíráshoz és vizsgára, dolgozatra készüléshez adott online segítségnyújtás is, például a Matokt (www.matokt.hu) oldalon matematikából és fizikából. Online nyelvórákat sok helyen kaphatunk (például az NM Stúdió nevű nyelvoktató vállalkozástól), s van olyan virtuális nyelvstúdió is, amelyik minden nap e-mailben küldi ki az aktuális nyelvleckét, a tanuláshoz pedig multimédiás segítséget nyújt az interneten keresztül (ilyen többek között a már vagy 30 ezer hallgatóval rendelkező „5 perc angol” program).

A Műegyetem most induló világhálós szolgáltatása ennél egyszerűbb: az elhangzott előadásokat teszik fel (képpel és hanggal) a vizsgaidőszakban működni kezdő korrepetáló honlapra, ahol természetesen nemcsak az előadó látható, hanem az is, amit az óra közben a projektorral kivetített. Maga a program nyílt, az előadásokat nem pusztán a beiratkozott hallgatók tekinthetik meg – de csak ők vizsgázhatnak, így a szolgáltatás kizárólag az ő szempontjukból minősül korrepetálásnak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.