Megláncolt foglyokat láttak leszállni CIA-járatokról

A Portugáliához tartozó Azori-szigeteken található amerikai támaszponton megláncolt rabokat szállító CIA-gépek is megfordultak, állítja - szemtanúk beszámolójára hivatkozva - Ana Gomes portugál európai parlamenti képviselő.

A Portugáliához tartozó Azori-szigeteken található amerikai támaszponton megláncolt rabokat szállító CIA-gépek is megfordultak, állítja - szemtanúk beszámolójára hivatkozva - Ana Gomes portugál európai parlamenti képviselő. A külügyminisztérium szerint ugyanakkor nincs bizonyíték semmilyen, a CIA által portugál területen elkövetett törvénytelenségre.

"Furcsa dolgokra, így például megláncolt személyek szállítására is sor került Lajes támaszpontján, ami csak megerősíti az általunk már ismert tényeket" - fogalmazott Ana Gomes, aki mint a CIA-járatok ügyét vizsgáló európai parlamenti bizottság portugál tagja látogatott az Azori-szigetekre. Szemtanúk arról számoltak be neki, hogy többször láttak - bizarr időpontokban - foglyokat megláncolva repülőgépről kiszállítani, autóbuszra átszállítani. Nem fogom megnevezni ezeket a személyeket, jelentette ki a képviselőnő, mivel a szemtanúk megtorlástól tartanak.

A szocialista párti EU-parlamenti képviselőnő sorozatosan a - CIA-gépekkel kapcsolatos vizsgálatban való - együttműködés hiányával vádolja Portugália szocialista kormányát. Ugyanakkor visszautasítja a rosszhiszeműség és a párttal szembeni hűtlenség - Luis Amado külügyminiszter által megfogalmazott - vádját. Ahogy azt a NSZ-nak is megerősítette, éppenséggel a szocialista értékekhez való ragaszkodás vezeti ebben az emberi jogi kérdésben. 

A Diário de Noticias c. lap helyi tudósítója is beszélt szemtanúkkal, a támaszpont portugál alkalmazottaival, akik megerősítették az Ana Gomesnek elmondottakat. Személyazonosságukat nem kívánták felfedni, mert elbocsájtástól tartanak.  

A feltételezések szerint terroristákat európai országokon át is szállító CIA-repülőgépek valamint lehetséges titkos börtönök ügyét az Európai Parlament eseti bizottsága vizsgálja. A portugál Carlos Coelho vezette bizottságnak január végéig kell elkészítenie jelentését. Portugália egyike annak a 14 országnak, mely 2001 és 2005 között fogadott repülőterein CIA-járatokat. A bizottság által vizsgált több mint ezer fel és leszállásból 131 érintett portugál repülőtereket. Ezek közül 17 érdemel különös figyelmet. Mint pl. a 2003 februárjában Dubaiból induló, Portót, Washingtont, Rabatot, Varsót Kairót és Kabult érintő Gulfstrem-gép, 2003 decemberében a Washington -Portó - Rabat - Guantanamo útvonalon repülő gép, vagy 2005 novemberében az USA-ból induló, Portugália érintésével a Romániai Constanzában landoló gép. 

A portugál kormány eddig csupán 21 járatról adott részletesebb információt és - a hazai törvényekre hivatkozva - megtagada a gépek utaslistáinak átadását. A bizottság elnöke, Carlos Coelho is nehezményezte a portugál kormány részéről az együttműködési készség hiányát.

A külügyminisztérium szóvivője szerint továbbra sincs bizonyíték arra, hogy a CIA illegális tevékenységet végzett volna Portugália területén.

A Lajes támaszpont az Azori-szigeteken (korábbi felvétel)
A Lajes támaszpont az Azori-szigeteken (korábbi felvétel)
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.