A fővádlott nélkül folytatódnak a "Szaddám-perek"

Folytatódott hétfőn Bagdadban a kilenc napja felakasztott Szaddám Huszein volt iraki elnök hat bűntársának bírósági tárgyalása. A vádlottaknak az úgynevezett Anfal-műveletben elkövetett bűncselekményekért kell felelniük.

Az exdiktátort és hat vádlott-társát - az előző rendszer magas rangú funkcionáriusait - azzal vádolják, hogy 1987-88-ban az Irak és Irán között dúló véres háború idején az Anfal (Zsákmány) fedőnevű hadműveletben 180 ezer észak-iraki kurd életét oltották ki. Az akkori bagdadi vezetés azzal vádolta a kurdokat, hogy együttműködtek a háborús ellenség Iránnal.

A perben a vádlottakat háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják, Szaddám Huszeint és unokatestvérét, Haszan al-Madzsidot ("Vegyi Alit") ezen felül népirtással is. Eredetileg Szaddám Huszein ellen is vádat emeltek, de mivel a volt elnököt már kivégezték, megszüntették az ellene indított bűnvádi eljárást.

A vádlottak egyenként léptek be a tárgyalóterembe, abban a sorrendben, ahogy egy bírósági alkalmazott felolvasta neveiket. Korábban mindannyian - így Szaddám Huszein is - ártatlannak vallották magukat.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.