Távmunkát, kenyeret?!

Száz munkavállalóból mindössze hárman-négyen indulnak az utak helyett az infosztrádán munkába: Magyarországon a különböző kutatások 2-4 százalékra becsülik a távmunkások arányát. Ez a szám azonban várhatóan nőhet a netes technikai eszközök terjedése, az EU-s irányelvek és a magyar kormányzati intézkedések miatt is. (Az EU-ban egy 2002-es felmérés szerint 15 százalékos, míg az USA-ban 25 százalékos ez az arány.)

A távmunkával kapcsolatban sok hiedelem és félreértés terjed a felhasználók és a munkaadók között is. A 2006 decemberében Budapesten megrendezett V. Távmunka-konferencián a munkaadók, a kormányzat, a kutatók és a munkavállalók képviselői közösen igyekeztek tisztázni a meghatározását. Ezek szerint a távmunka egy rugalmas munkaszervezési mód és munkavégzési forma, amikor a központtól távol, infokommunikációs eszközök segítségével, önállóan végzik el a feladatot.

Hogyan lehet valaki távmunkás? A felmérések szerint Európa-szerte a távmunkások jelentős része vállalkozóként, saját gépén végzi a munkáját. A magyar adatok is azt mutatják, hogy a hazai távmunkások legalább negyede-kétharmada "önfoglalkoztató", sőt egy részüket fekete-szürkén alkalmazzák. A munkaadók még nem ismerték fel a távmunkában rejlő előnyöket, sokan nem is tudnak erről a lehetőségről. A konferencián is felszólaló SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány (www.seed.hu) honlapján is számos sikeres távmunkás esettanulmányt ismertet, szerintük hiánypótló lenne egy jó megoldásokkal foglalkozó kiadvány.

Na de mit dolgozik egy távmunkás? A Magyar Távmunka Szövetség (www.tavmunka. org) felmérése szerint a távmunkások fele adat- és szövegfeldolgozással foglalkozik, 40 százalékuk viszont magas képzettséget igénylő programozással keresi kenyerét. Írással, szerkesztéssel, fordítással és könyveléssel alig egyharmaduk foglalkozik. Jelentős még a titkársági szolgáltatásokat nyújtó távmunkások aránya, ami 20 százalék.

Vigyázat! Számos weboldalon kínálnak "távmunkának látszó" házalást, ügynöki vagy piramisjáték-szerű hálózati "munkát", pl. wellnesstermé- kek, kozmetikumok, kedvezményes vásárlásra jogosító kártyák stb. bemutatásával. Angolul tudó, talán óvatosabb honfitársaink még több lehetőséget kapnak "álmaik fizetéséért", amit "otthonról épített üzlettel" lehet elérni, az ígéretek szerint csupán weboldalunkkal vagy kattintgatással (sic!) is kereshetünk pénzt. (Izgalmas gyűjtemény a www.tavmunka.lap.hu.)

Dr. Schieling Ágoston, az Informatikai Szakszervezet (ISZ) elnöke szerint első lépésként azt kell megvizsgálni, hogy mely munkaköröket lehet távmunkában végezni. Az ISZ minden távmunkásnak, távmunkát keresőnek szívesen segít. Ezért találták ki az Informatikai Szakszervezetnél az egyéni tagságot. Ez csupán jelképes tagdíjjal jár. Az iwiwen pedig külön fórumot nyitottak a távmunka iránt érdeklődőknek.

Hogy valaki távmunkához jusson, felesleges az újsághirdetéseket böngészni, ilyen munkalehetőségeket lapokban nem hirdetnek meg. Saját (táv-) munkahelyének kialakításáért viszont sok munkavállaló tehet lépéseket - mondta dr. Lackó Zsuzsanna, a Seed alapítvány igazgatóhelyettese.

Úgy kell a munkaadóval tárgyalni, hogy az érdekelt legyen új (táv)munkakört kialakítani a munkavállaló kérésére. A Seed alapítvány gyakorlatában több sikeres példát is be tud mutatni, elsősorban kismamák vagy vidéki nők esetében.

A Távmunka Programiroda (www.bmik.hu) az utóbbi években kiírt pályázataival segítette a munkaadókat új munkahelyek létrehozásában. Az idei kiírásról még nincs hírünk.

Négy aranyszabály, amire egy "távmunkát" ajánló oldalnál figyelni kell:

Van-e valódi elérhetőség (földrajzi cím, név, nyilvántartási szám stb.);

Kér-e bármire pénzt a munkaadó (soha nem kérhet!);

Milyen munkaszerződést kínál;

Szerepel-e a végzendő munka reális leírása.

Ha bármelyik pontnál gyanú merül fel, kérjünk tanácsot, és semmilyen adatot ne adjunk ki magunkról!

Így nem végezhetõ távmunka! Sok a félreértés az otthon végezhetõ munkával kapcsolatban
Így nem végezhetõ távmunka! Sok a félreértés az otthon végezhetõ munkával kapcsolatban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.