A Moszad exfőnöke szerint Teheránnal tárgyalni kell

A hírszerzés a Közel-Keleten ma ugyanolyan fontos, mint a hidegháborús korszakban. Sőt azáltal, hogy az iszlám terror már nemcsak Izraelt, hanem az egész nyugati világot és civilizációt fenyegeti, a titkosszolgálatok szerepe felértékelődött - mondta a Népszabadságnak Efraim Halevy, aki 1998-2002 között vezette az izraeli titkosszolgálatot, a Moszadot. "A Közel-Kelet a terror elleni háború középpontja, és a győzelem záloga is egyben - érvelt a 72 éves Halevy, akinek január végén jelenik meg magyarul is az Ember az árnyékban: A közel-keleti válság egy Moszad-ügynök szemével című könyve. Halevy - ellentétben az izraeli kormányfővel - egyetért a Baker-Hamilton-bizottság értékelésével, és fontosnak tartja a közvetlen kapcsolatfelvételt Iránnal és Szíriával. "Az ellenséggel való tárgyalás előnyös is lehet. Feltéve, ha ezzel nem keltjük a gyengeség látszatát. A gyengét megveti az ellenfél, és fel is bátorítja" - mondta Halevy.

 

 

 

Az exkémfőnök szerint nem volt túlzó brit kollégájának, Eliza Manningham Bullernek, a brit biztonsági szolgálat vezetőjének az iszlám terror fenyegető angliai méreteiről nemrég nyilvánosságra hozott jelentése. Ebben az állt, hogy a 2005. július 7-i londoni terrormerénylet óta a biztonsági szolgálatnak öt nagyobb terrorakciót sikerült elhárítania. Jelenleg 1600 terroristagyanús személy és több mint 200 terroristacsoport után nyomoznak csak Angliában, 52 nyelvet használva. A britek 2001. szeptember 11. óta megkétszerezték biztonsági szolgálatuk állományát, és a létszámot 2008-ig a mainak a duplájára növelik.

Halevy szerint Európában az utca embere még mindig nem fogja fel a veszély nagyságát, nem érti, hogy a terror bárhol, akár Magyarországon is lecsaphat. "A demokráciák eddig érvényben lévő törvényeit is a terror elleni globális háború szolgálatába kell állítani. Senki, egyetlen ország sem adhat menedéket terroristáknak a saját szuverenitásának sérthetetlenségére hivatkozva. A világ megváltozott, ezért a törvényeket is az új játékszabályokhoz kell igazítani. A demokratikus országoknak pedig kompromisszumot kell kötniük fennmaradásuk és a terrorizmus legyőzése érdekében" - hangsúlyozta a Moszad egykori főnöke.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.