Kevesebb a több?

Nem különösebben meglepő: abban minden érintett egyetért, hogy a magyar sportnak a jelenleginél több pénzre lenne szüksége, és ennek elérése érdekében a sportszférának, valamint az államnak együtt kell működnie - ez derült ki a Magyar Olimpiai Bizottság, illetve a sportot felügyelő Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium képviselőinek, valamint a sportszövetségek vezetőinek tegnapi megbeszélésén.

Ugyanakkor - ez sem váratlan - az idén rendelkezésre álló öszszegek nagyságát, elosztását illetően már különbözőek voltak az álláspontok.

A több mint kétórás ülésen "számháború" zajlott Schmitt Pál MOB-elnök és Lányi András, az ÖTM főosztályvezetője között. Míg Schmitt az athéni ötkarikás játékok előtti utolsó évet, 2003-at tekintette összehasonlítási alapnak (s azt mondta, négy éve 2,3 milliárd forintot szántak az előkészületekre, míg most ez az összeg csupán 1,5 milliárd forint), addig az Elbert Gábor sport-szakállamtitkárt helyettesítő Lányi azt hangsúlyozta, hogy a versenysportra - benne az ötkarikás előkészületekre - több (összesen 2,456 milliárd forint) jut, mint a múlt esztendőben. Schmitt hozzátette: a Nemzeti Sporttanács is arra kéri a kormányt, hogy plusz forrásokat nyisson meg a sport számára. "A mostani megbeszélés nem segélykiáltás, de a döntéshozóknak látniuk kell, hogy csak akkor tudunk a külföldiekkel versenyre kelni, ha a lehetőségeken javítunk" - fogalmazott.

Vitatéma volt az is, hogy a sportköztestületek (MOB, NSSZ, Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége, Sportszervezetek Országos Szövetsége és Magyar Paralimpiai Bizottság) első pénzfelosztási tervét az államtitkárság nem fogadta el, az olimpiai felkészülés támogatási összegére tett javaslatot pedig - amely 1,7 milliárd volt - 1,414 milliárdra csökkentette. Az elvont összeg - egyebek mellett - szakemberképzésre, kommunikációra és az úgynevezett Csillag-programra (19-23 éves versenyzők felkészülésének támogatására) jutott volna. Mindezt a köztestületek nem tartják elfogadhatónak.

Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke felvetett egy konkrét ügyet is. Közölte: gyalázatnak tartja, hogy a hungaroringi Forma-1-es futam a tavalyihoz képest további 400 millió forinthoz jut. Felvetette, hogy a Forma-1-re szánt összegek egyáltalán miért szerepelnek a sportköltségvetésben, és annak a véleményének adott hangot, hogy "ezt a 400 milliót a magyar sportolókra kellene költeni".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.