Csak egy vén Ikarus

A vén Ikarus morogva elpöfög az Izsevszki katedrális mellett. Amikor a sárga csuklós busz idekerült, a vöröstéglás épületnek csak nyoma volt, miután a harmincas években felrobbantott templom helye kopáran állt hatvan éven át. (A téglákból pedig nővérképző épült ötven méterrel arrébb.) Húsz éve valószínűleg kevesen gondolták, hogy előbb épül fel a katedrális megújított mása, mint hogy új magyar busz váltaná fel kivénhedt társát.

A harmadrészt finnugor udmurtok lakta másfélmilliós oroszországi köztársaságba azonban nem csak magyar busz, de más termék sem igen jut közvetlenül Magyarországról: az egymás közötti áruforgalom tavaly 700 ezer dollár volt. A szerény - és az adatok szerint csökkenő - áruforgalom azért is meglepő, mert Udmurtia különösen szoros kulturális és oktatási kapcsolatban áll Magyarországgal.

Az Izsevszki Állami Egyetemen finnugor tanszék és magyar szak működik, amelyen két évente harmincan végeznek. A 600 ezres város nemzeti általános és középiskolájában is választható tantárgy a magyar nyelv, így a Moszkvától ezer kilométerre keletre fekvő térségben elméletileg magyarul tudó alkalmazottat is lehet találni.

- Hiába az aktív testvérvárosi kapcsolat Tatabányával, kölcsönös diáküdültetések, delegációk, néptánctalálkozók, a gazdasági kapcsolatok nem fejlődtek - mondta lapunknak az udmurt kormány nemzetközi kapcsolatok osztályának vezetője. Ilfat Nurgalijev szerint a kilencvenes évekbeli próbálkozások után az üzletembertalálkozók is elmaradtak.

- A ma diákjai a holnap vállalkozói, ha látják a lehetőségeket, élénk gazdasági kapcsolat jöhet létre - véli Valerij Bogatirjov. A köztársaság kormányfőhelyettese és gazdasági minisztere  szerint persze a húsz évvel korábbi szerkezetű áruforgalom visszaállítására nincs esély - az Izs gépgyár motorkerékpárjaira ma már nincs kereslet Magyarországon -, ám a fakitermelésben és -feldolgozásban erős térség számos lehetőséget kínál. Évi tízmillió tonnás olajkitermelése sem jelentéktelen, igaz, azért a kitermelést folytató - moszkvai központú - Rosznyefty és Rusznyefty felel. (A bevétel 95 százaléka is az orosz fővárosba jut. A többi helyi adónak pedig 28 százaléka marad Udmurtiában.)

A kismértékű magyar-udmurt áruforgalom - 600 ezer dollár import és 80 ezer dollár export - azonban részben a statisztika játéka is. Számos magyar termék - például a gyógyszer - Moszkván keresztül érkezik a térségbe, így nem jelentkezik a közvetlen áruforgalomban. Visszafelé ugyanez a helyzet a Kalasnyikovat is előállító fegyvergyárral, amely az adatok szerint vadászfegyvereiből egyet sem adott el Magyarországon, noha a világ félszáz országába szállít. A köztársaságba jóval kevesebb magyar élelmiszer, bor érkezik, mint amennyire kereslet volna, az sem közvetlenül, pedig úgy olcsóbb is volna, véli Bogatirjov. Az udmurt költségvetés kedvezményes hitelt biztosít a helyi bejegyzésű kis- és középvállalkozásoknak, amelyek konkrét tervvel érkeznek.

Addig is cirkulál az öreg Ikarus.

A Mihajlovszkij-székesegyház, mellette a nõvérszálló
A Mihajlovszkij-székesegyház, mellette a nõvérszálló
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.