Kellermann utolsó fedlapja

Egy ismeretlen budapesti vasöntő művét fedeztük fel a Bokor utcában.

Egy öntészeti rejtélybe szeretném beavatni az olvasót, s egyben kérni is, segítsen megfejteni. Belebotlottam az óbudai Bokor utcában egy csatornafedőbe, s mint afféle figyelmes sétáló észrevettem, hogy kopott felszínén a következő olvasható (már amennyire): Kellermann Vasöntöde Budapest. És még valami rövidítés a Budapest előtt, talán ez: szab. Utána pedig talán egy évszám lehetett valamikor, de teljesen eltűnt.

Itt most egy normális emlékezésben néhány sornak kellene következnie Kellermannról. Mégsem következik, mert egyszerűen semmit se lehet tudni róla. Működését a századfordulóra saccoltam, ám a századfordulós budapesti címjegyzékek még hasonló nevűt sem jeleznek a vasiparban. Lehet, hogy eltévesztettem a korszakot.

Ha valahol Kellermannról tudniuk kell, akkor az Öntödei Múzeumban, gondoltam. Tévedtem. Ott sem hallottak még róla. Ezen a ponton aztán én is feladtam a nyomozást. Ha valaki tud az elfeledett Kellermannról, írja meg, had tudjunk többet róla, s a Bokor utcai csatornafedőről, mely utolsó fellelhető műtárgya talán.

Kellermann utolsó (?) fedlapja
Kellermann utolsó (?) fedlapja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.