Polónium-nyomok egy londoni olasz étteremben

Több hét után először újabb londoni helyszínen, ezúttal egy olasz étteremben találták meg annak a sugárzó anyagnak a nyomait, amellyel tavaly egyelőre ismeretlen tettesek megöltek Londonban egy volt orosz  állambiztonsági tisztet.

A brit egészségvédelmi hatóság (HPA) pénteki bejelentése szerint a polónium 210-es izotópot az elegáns londoni Mayfair negyed  Pescatori nevű éttermében mutatták ki. A Dover Streeten működő olasz vendéglő közel van azokhoz a helyszínekhez, amelyeken az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) polóniummal megölt egykori dezertőr alezredese, Alekszandr Litvinyenko nem sokkal halála előtt olasz és orosz kapcsolataival megfordult.

Néhány percnyi sétára van az étteremtől az a szusi-bár, ahová Litvinyenko és rejtélyes olasz partnere, a karácsony előtt Nápolyban őrizetbe vett Mario Scaramella a mérgezés elkövetésének valószínű  napján, november 1-jén beült vacsorázni. Ugyancsak nincs messze a Pescatoritól a Millennium szálló, ahol a volt FSZB-tiszt ugyanaznap együtt teázott két másik orosszal, Andrej Lugovoj volt KGB-ügynökkel és Dmitrij Kovtun vállalkozóval.Nem hivatalos pénteki londoni értesülések szerint Lugovoj és  Kovtun - akiknek szerepe továbbra sem tisztázott, és akik állítólag  maguk is fertőződtek a sugárzó anyagtól - megfordult a Pescatori  étteremben, és a Scotland Yard ezen a nyomon indult el, amikor a  vendéglőt átvizsgálta.

Luigi Lavarini, a Pescatori tulajdonosa ugyanakkor a BBC-nek pénteken azt mondta: a foglalásokat nyilvántartó vendégkönyvben nem találták meg a két orosz nevét. Hozzátette azonban: a környéken az utóbbi években jelentően megszaporodtak az orosz érdekeltségű  rodák, és sok orosz jár az étterembe is.

Lavarini szerint őt és az alkalmazottakat egészségügyi kivizsgálásnak vetik alá, megállapítandó, hogy nem érte-e őket sugárszennyezés.

A közeli Millennium szállodában, ahol a legmagasabb sugárzást mérték a Litvinyenko-ügyet vizsgáló hatóságok, hét alkalmazott szervezetében mutatták ki a polónium-izotóp jelenlétét. A polónium 210-es nyomait szinte minden olyan londoni helyszínen észlelték, ahol a tisztázatlan szerepű Lugovoj megfordult, köztük - a Millennium mellett - több más londoni szállodában és irodahelyiségben, a British Airways légitársaság moszkvai járatokat lebonyolító két repülőgépén, sőt a moszkvai brit nagykövetségen is, ahol a volt KGB-tiszt szintén járt. A Scotland Yard Moszkvába küldött nyomozó egysége meghallgatta  Lugovojt is, aki azonban áldozatnak tartja magát.

(forrás: MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.